Regija
GORAN ALADIĆ GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Na novu zgradu srednje škole i dvoranu osobitosmo ponosni
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Za Ministarstvo turizma i sporta imamo tri projekta za više od 100 milijuna kuna

Dan grada, koji Donji Miholjac slavi 29. rujna, bio je povod za razgovor s gradonačelnikom Goranom Aladićem, koji je rezimirao što se sve radilo u proteklih godinu dana i otkrio planove za daljnji razvoj grada.



Koji su projekti realizirani u proteklih godinu dana i jeste li zadovoljni?

- U proteklih godinu dana, dakle u razdoblju između dva Dana grada, realizirano je dvadesetak projekata. Tu se radilo o višegodišnjim projektima koji su započeti prije, a završili smo ih u proteklih godinu dana, te o manjim projektima. Krenut ću od pješačkih staza, koje smo rekonstruirali u Donjem Miholjcu, Golincima, Miholjačkom Poreču i Radikovcima. Završili smo izgradnju novih, dugoočekivanih svlačionica u Svetom Đurđu. Postavili smo i dizalice topline u Dječjem vrtiću Pinokio u Donjem Miholjcu, pa se nadamo da će se i vrtić priključiti uštedi vrlo skupe energije. Izgrađena je cesta s asfaltnim zastorom u Golincima, a rekonstruirana je i cesta bez asfaltnog zastora u naselju Majur u Donjem Miholjcu. Nabavili smo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada sanirali veći dio krovišta na zgradama u Vukovarskoj 7 i 9, koje su u vlasništvu Grada. Završen je veliki infrastrukturni projekt ZiPi - završetak izgradnje poslovne infrastrukture u Industrijskoj zoni Janjevci, kojim smo dobili nove, potpuno opremljene parcele za one poduzetnike koji žele investirati u Donjem Miholjcu. Također, završena je izgradnja nove, suvremene zgrade srednje škole i sportske dvorane, na koju smo osobito ponosni. Zbog problema u javnoj nabavi opreme i namještaja, koja se odužila, naši srednjoškolci još uvijek nisu u novim prostorima. No očekujemo da će nastava u novim prostorima početi najkasnije u drugom polugodištu. Postavili smo fotonaponsku elektranu s dizalicama topline i sustavom grijanja i hlađenja u zgradi Gradske knjižnice te smo potpuno obnovili njezinu unutrašnjost. Trenutačno je u postupku opremanje, koje bi trebalo biti gotovo do kraja rujna ove godine. Izgradili smo nove staze oko zgrade vrtića te nabavili i postavili nova igrala u dvorištu vrtića. Zamijenili smo krovište na zgradi Udruge Praćkijada u Radikovcima, koje je bilo trošno, derutno, a također smo zamijenili dio krovišta na zgradi kina u Donjem Miholjcu. Uspješno smo završili projekt Zaželi II, te se nadamo skorom potpisu ugovora za projekt Zaželi III.

Koliko ste zadovoljni uspješnošću Grada Donjeg Miholjca u korištenju EU fondova i kakvi su gradski planovi i ciljevi u tom području za sljedeće razdoblje?

- U proteklih četiri-pet godina povukli smo više od 30 milijuna kuna EU sredstava. Što se tiče ciljeva i planova u sljedećem razdoblju, oni su veliki te se nadam da će se većina njih ostvariti. Na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja prijavili smo projekt izgradnje dječjeg vrtića u Rakitovici u iznosu od sedam mililijuna kuna, dok smo na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a prijavili projekt Zeleno i digitalno, a sredstva će se dodjeljivati za izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju perivoja oko dvorca Mailath (1,5 milijuna kuna). Na natječaj iz NPOO-a prijavili smo ulaganje u projekte odvodnje i vodoopskrbe u vrijednosti od 33 milijuna kuna. Spremamo se za prijavu triju velikih, kapitalnih projekata na natječaj Ministarstva turizma i sporta. Planiramo prijaviti projekt revitalizacije dvoraca Prandau-Mailath, projekt Prijemnog centra za posjetitelje s multifunkcionalnom dvoranom i uređenjem gradskog trga sa šetnicama u parku (riječ je o zgradi sadašnjeg kina Osvit) te projekt Sportskog centra na stadionu NK Jedinstvo. Vrijednost tih triju projekata procjenjujemo na više od 100 milijuna kuna. Pri kraju smo s projektiranjem odvodnje u prigradskim naseljima te općinama Viljevo i Magadenovac, a procijenjena vrijednost projekta je oko 130 milijuna kuna. To su prilično ambiciozni i veliki projekti te se nadam da ćemo s većinom njih uspjeti proći na natječaju i napraviti ono za što smo davno pripremili projektnu dokumentaciju.

Kada se osvrnemo na prvi rebalans proračuna za 2022. godinu, vidi se smanjenje nekih troškova. Kolika je tu ušteda?

- U prvom rebalansu proračuna određene smo pozicije morali povećati, posebno troškove električne energije i plina, a dio pozicija smo smanjili jer je procjena da do kraja godine nećemo ući u neke projekte koje smo planirali. Ukupno smanjenje proračunskog rashoda u ovom rebalansu nešto je veće od 12 milijuna kuna. Napomenuo bih da se tu ne radi o uštedama, nego samo o smanjenju planiranog. Dakle, nećemo dobiti očekivani novac za planirane projekte i ove godine od njih odustajemo, te zato smanjujemo proračun, koji je zapravo plan i podložan je promjenama i prilagodbama.

Kakvi su planovi do kraja godine?

- Planiramo završiti cestu s asfaltnim zastorom u Svetom Đurđu u duljini od oko 800 metara, popločiti pješačke staze u Vukovarskoj ulici uz perivoj i dvorac te s druge strane ulice, postaviti novu javnu rasvjetu u naselju Podgajci Podravski, provesti vodovod do odlagališta otpada Doroslov (koji smo dužni izgraditi da bismo mogli nastaviti povlačiti novac od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za drugu fazu sanacije odlagališta otpada). Za sve navedeno provedena je javna nabava za izvođače radova. Također, nastavljamo rekonstrukciju poljskih putova i otresnica te rekonstrukciju pješačkih staza. Javnu nabavu podižemo za izgradnju gradske tržnice, energetsku obnovu zgrade koja je pod zaštitom konzervatora, a u kojoj se nalaze DND i Likrob, postavljanje dodatnog osvjetljenja na dva pješačka prijelaza u Donjem Miholjcu te izgradnju parkirališta na groblju Miholjački Poreč/Radikovci. Nastavljamo provoditi dva projekta koja ulaze u tzv. soft aktivnosti: IMIS - integracija mladih izvan sustava te Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

Blagdan je sv. Mihaela arkanđela i Dan grada Donjeg Miholjca, prilika je to da uputite čestitku.

- Dragim sugrađankama i sugrađanima u ime gradske uprave i u svoje osobno ime od srca želim sretan Dan grada Donjeg Miholjca i crkveni god svetog Mihaela. Provedite ga u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima, s vjerom i nadom u bolje sutra, u vrijeme koje je pred nama.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad