Dome slatki dome
IGRA BOJA U KROŠNJAMA DRVEĆA I GRMLJA

Izborom vrsta odredite boje jesenskog ukrasnog vrta
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Čim noćne temperature padnu ispod 4 Celzijeva stupnja, sklonite osjetljive vrste

Bliži se vrijeme sadnje drveća i grmlja golog korijena, pa tako sadeći nove vrste možete osmisliti koloritne izraze svih godišnjih doba. Nemojte se žuriti jer "popravni ispit" u osmišljavanju novog rasporeda boja, visina i tekstura bacit će vas bar nekoliko godina unatrag.



Mnogo drveća i grmlja osigurava i mnogo nijansi crvene, žute, smeđe, ali i zelene boje jesenskog lišća. Stoga možete izborom vrsta sami odrediti nijanse boja vašega jesenskog ukrasnog vrta. Primjerice, kultivar ‘Atropurpureum‘ dlanostolisnog javora, Acer palmatum Thunb. ex Murray ‘Atropurpureum‘, ponovno će zadobiti tamnocrvenu boju lista. Isto tako, neke će vrste ranije izgubiti list, a neke kasnije. Prelijepe nijanse boja plodova raznih vrsta grmova mogu još više uljepšati boje vrta. Crvena boja plodova divlje ruže, Rosa canina L., imat će u prvo vrijeme lagano narančasti ton koji će prelaziti u sve zagasitije crvenu boju. Žarkocrvena boja plodova jednoplodničkog gloga, Crataegus monogyna Jacq. emend Lindm., privlačit će poglede ljudi, ali i zanimanje ptica za vaš vrt, kao i plodovi crnotrne prunike, Prunus spinosa L. U rujnu će najljepši izgled pokazati i hmelj, Humulus lupulus L. Njegovi žuti plodovi koji se u velikom broju pojavljuju duž kaskade same biljke u prelijepom su kontrastu sa zelenom bojom lišća.

Sve lišće i posljednji otkos s travnjaka upotrijebite kao zimsku stelju koja će biljke štititi od smrzavanja. Prije no što je stavite na tlo ispod krošnjice, tlo lagano prekopajte. Pregledajte ima li polomljenih grana u krošnji. Ako ima, orežite ih do kraja vodeći računa o kosom, glatkom rezu. I ne ostavljajte "vješalice" jer će biljka u odbacivanju tog drvenastog ostatka izgubiti utrku s vremenom pa će taj dio nje napasti štetni kukci i gljivice koji mogu prijeći i na ostali, veći dio biljke. Pazite da prilikom orezivanja pilom ne uđete u ovratnik grane. U tom slučaju rana neće moći pravilno zacijeliti (kalusirati) te će doći do infekcije mikroorganizmima. Bude li dugo sušno razdoblje, zalijevajte ukrasno drveće i grmlje. Za dobar imunosni sustav u idućem vegetacijskom razdoblju vrlo je važno da biljka u ovo doba ima dovoljno, ne premalo ili previše vode

Sadnja uvijek zelenog drveća i grmlja počinje u rujnu, i to polovinom toga mjeseca. Naime, do kasne jeseni te se biljke moraju dobro ukorijeniti kako bi i tijekom zime bile u potpunoj mogućnosti iz tla uzimati onoliko vode i hranjiva koliko im u tom trenutku treba i koliko im vremenske prilike te godišnje doba omoguće. Kako te biljke zadržavaju svoje lišće, čim je nešto toplije zimsko vrijeme, one gube više vode preko listova bez obzira na to mogu li tu vodu nadoknaditi iz tla. Naime, nadoknada je vode vezana uz odmrznutost tla. Stoga moraju biti dobro ukorijenjene do trenutka smrzavanja tla. Za sadnju je najbolje odabrati oblačan dan s nešto nižim dnevnim temperaturama, po mogućnosti, nešto prije kiše. Ako ste nabavili sadnicu golog korijena, cijeli korijen zajedno sa žilištem uronite u kantu vode na nekoliko sati.

Vrijeme je i za razmnožavanje četinjača vegetativnim putem - reznicama. Tako se mogu razmnožiti, primjerice, obična tisa, Taxus baccata L., Lawsonov pačempres, Chamaecyparis lawsoniana (A. Murray bis) Parl., obična američka tuja, Thuja occidentalis L., obična azijska tuja, Thuja orientalis L., i golema tuja, Thuja plicata Donn ex D. Don. Naime, u kasno proljeće i ljeto problem je s održavanjem vlage i temperature te se reznice ili osuše, ako su bez pokrivala, ili dobro skuhaju, ako su pod pokrivalom, prije no što uspiju stvoriti korijenski sustav. Stoga je rujan idealan mjesec za početak razmnožavanja reznica. Pokrov se mora skloniti s pikiranih reznica na desetak minuta svakog dana kako bi se reznice prozračile i kako ne bi došlo do pojave biljnih bolesti. Supstrat se mora održavati umjereno vlažnim, a da bi se to moglo izvesti, uz redovito i primjereno zalijevanje, drenaža mora biti odlična.
Jasminka Knežević
Unesite osjetljive vrste
Čim noćne temperature padnu ispod 4 Celzijeva stupnja, počnite razmišljati o unošenju osjetljivih vrsta u svijetle i hladne podrume u kojima se neće smrznuti. To posebice vrijedi za agrume, palme i oleandere. Ako vaša akebija nije na zaštićenom mjestu u vrtu, svakako je što prije premjestite. Pravi ružmarin, Rosmarinus officinalis L., te lavandu, Lavandula L., zazimite.

Pregledajte i orežite ruže
Ružama orežite ocvale cvjetove, a možete im i lagano prikratiti krošnjicu. Pregledajte jesu li penjačice dobro pričvršćene za svoje vodilice kako se za jakih vjetrova i kiša ne bi polomile. Kada ukrasnom listopadnom drveću, grmlju i penjačicama opadne i posljednji list, dobro je poprskati sve bakarnim preparatom koji će uništiti neke vrste štetnih mikroorganizama.

Neumorne i otporne maćuhice
Sadnjom jednogodišnjih biljaka koje cvjetaju i rastu tijekom hladnih sezona osvježit ćete vrt. Maćuhice su među najotpornijim i najživopisnijim jednogodišnjim biljkama, a ostale vrste koje mogu prezimiti vani su gromotulja, zijevalica, afrička ivančica, karanfil, lobelija i različak. Uzgajaju se u mnogo nijansi koje nadopunjuju jesensku paletu boja u vrtu. Redovno uklonite ocvale cvjetove.

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna