Svijet
POZIV SCHMIDTU NA REAKCIJU

Izbacivanje Hrvata bio bi kraj za BiH
Objavljeno 28. rujna, 2022.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović pozvao je visokog međunarodnog predstavnika Cristiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, upozoravajući da bi bošnjačko izbacivanje Hrvata iz vlasti nakon sljedećih izbora značilo kraj BiH.



U nedjelju se u BiH održavaju opći izbori u naelektriziranome ozračju, uz podizanje međunacionalnih tenzija i prijetnje preglasavanja Hrvata pri izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH. Ako se to ostvari hrvatski su političari najavili da će pokrenuti razgovore o preustroju zemlje. "Konačan obračun s Hrvatima u BiH, kako su najavljivali neki bošnjački političari, bit će konačno okončanje BiH", rekao je Cvitanović, koji je i član vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH za portal Dnevnik iz Mostara. Ističe kako se uočavaju nakane bošnjačkih stranaka da posve ovladaju hrvatskim klubom u Domu naroda tako što su na svoje liste postavili podobne Hrvate. "Ako se usude ići u tom smjeru, dobit će odgovor s naše strane. Hrvati u BiH traže pravedna rješenja, ništa više od toga, ako je to mnogo i ako traže obračun, imat će ga", rekao je. Naveo je kako će se izborni inženjering pokušati realizirati u većinskim bošnjačkim županijama s izborom hrvatskih izaslanika za Dom naroda. Pozvao je Schmidta da intervenira oko izbornih prijepora kako bi se spriječilo da četiri puta brojniji Bošnjaci nametnu vlast Hrvatima. "Očekujem da će provesti Odluku Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić‘ te presude međunarodnog suda u pogledu postojanja diskriminacije u izbornom zakonodavstvu", kaže Cvitanović.

I think tank organizacija Međunarodna krizna skupina (ICG), sa sjedištem u Bruxellesu i New Yorku, čija su stajališta često podloga za odluke međunarodnoj administraciji u BiH, ocijenila je u svom izvješću da Schmidt treba intervenirati u Izborni zakon da bi se spriječila politička i sigurnosna kriza u BiH između Hrvata i Bošnjaka koju bi, u kombinaciji s krizom u Ukrajini, mogli iskoristiti srpski političari za secesiju. Schmidtova odluka o izbornoj reformi očekivala se još sredinom ljeta, no do danas nema naznaka hoće li je uopće biti. H
Cvijanović je istaknuo kako će se ključna izborna utakmica u BiH voditi u Županiji Središnja Bosna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike