Novosti
ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Država subvencionira solare, dizalice topline, fotonapone...
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Svi zainteresirani koji još uvijek nemaju suglasnost HEP-a moraju čekati novi natječaj

U srijedu (28. rujna) otvara se javni poziv za korištenje obnovljivih izvora energije na obiteljskim kućama, vrijedan 95 milijuna kuna, koji obuhvaća ugradnju fotonaponskih sustava, dizalica topline, solarnih kolektora i postavljanje ili kupnju kotlova na pelete. Javni poziv otvoren je do kraja godine, a prijave će se početi primati od 15. studenoga. Prvi put novac se neće dijeliti prema modelu "najbržeg prsta". No interes za postavljanje fotonaponskih panela na krov toliko je velik da je HEP zatrpan zahtjevima građana za priključenje na mrežu. Upravo se zbog toga na suglasnost HEP-a čeka i više od mjesec i pol iako je zakonski rok za odgovor dva tjedna.



Kako ističu u HEP-u, ove godine zaprimili su čak 600 posto rješenja više nego u istom razdoblju lani, a rezultat je to energetske krize, rasta cijena energije i energenata te poreznih olakšica za nabavu i ugradnju fotonaponskih panela. Takvo povećanje obujma posla HEP ODS nije mogao planirati, što je utjecalo na rokove rješavanja zaprimljenih zahtjeva za priključenje, odnosno dovelo do prekoračenja zakonskog roka za izdavanje obavijesti od 15 dana od uredno podnesenog zahtjeva.

"Ono što je u cijelom procesu najzahtjevnije, procedura je kod fotonaponskih sustava, zbog toga što zainteresirani za prijavu na javni poziv za sufinanciranje moraju prvo napraviti projekt, zatim na temelju projektne dokumentacije dobiti elektroenergetsku suglasnost, koja se službeno zove Obavijest o mogućnostima priključenja fotonaponskog sustava na elektroenergetsku mrežu. Zainteresirani vlasnik kuće mora imati dokaz legalnosti za kuću, živjeti u njoj, imati energetski certifikat (energetski razred C ili bolji), projekt fotonaponske elektrane na temelju kojeg se izdaje elektroenergetska suglasnost te se prijaviti na javni poziv, koji se raspisuje jednom godišnje. Procedura za dobivanje suglasnosti traje oko mjesec dana, u nekim dijelovima Hrvatske i puno duže. Srećom, na našem području suglasnost se dobije u navedenom roku, jer je HEP na našem području najaktivniji, ozbiljnije se tome posvetio i ima najviše iskustva, jer je najviše fotonaponskih elektrana upravo u Osječko-baranjskoj županiji. Onima koji još uvijek nisu podnijeli zahtjev, na žalost, kasno su se sjetili, jedino preostaje čekati iduću godinu i novi natječaj. Ili se moraju zadovoljiti ukidanjem PDV-a na solarne panele, što bi trebalo zaživjeti početkom idućeg mjeseca, nakon što taj zakon prihvati Sabor. No svakako treba naglasiti i da su fotonaponski sustavi danas isplativi i bez sufinanciranja", ističe energetski stručnjak Danijel Srb, iz DS Consultinga.

Prošle godine također je bio natječaj koji je obuhvaćao i energetsku obnovu obiteljskih kuća i korištenje obnovljivih izvora energije, za što su odobrenja stizala tijekom proljeća ove godine. Ono što se može primijetiti jest neusporedivo veći interes prije svega za fotonaponske sustave, no također treba napomenuti kako su osigurana tri puta veća sredstva nego prethodne godine.

"Prijašnjih godina natječaji su bili odijeljeni, a prošle je godine bio jedinstven, i to zajedno s obnovama fasada i zamjenama vanjske stolarije, dakle, obnovama vanjske ovojnice grijanog prostora. Ove godine u javnom pozivu nema fasada, ali su prvi put zajedno fotonaponski i toplinski sustavi. Za fotonaponske sustave interes je jako porastao, čak i do tri puta na području naše županije. Međutim, treba napomenuti kako je električna energija za kućanstvo poskupjela za deset posto, a fotonaponski sustavi za sto posto. Unatoč tome, i dalje se isplati njihovo uvođenje. Primjerice, oni koji su prije godinu dana podnijeli zahtjev, zbog opsega posla, odnosno porasta interesa za fotonaponske sustave, tek ih sada postavljaju, nažalost, po današnjim cijenama materijala. Razdoblje za povrat sredstava u kućanstvima se, s obzirom na porast cijena materijala, produžilo, no za poslovne korisnike, kojima je struja poskupjela znatno više, radikalno se skratilo", navodi Srb.

Nikola Kučar
NA ZAČELJU EU-a
”Hrvatska je po korištenju fotonaponskih sustava na 26. mjestu u Europskoj uniji s instaliranih 16,9 W/stanovniku. Prva je Njemačka, s instaliranih 590,4 W/stanovniku, a prosjek EU-a je 254,5 W/stanovniku, prema podatcima za 2019. Manje instaliranih kapaciteta od Hrvatske imaju samo Latvija i Irska. Zbog koga ili zašto se u Hrvatskoj ne uspijeva osigurati primjerena gradnja novih fotonaponskih elektrana i njihovo puštanje u pogon u primjerenom roku? Kočnica većem korištenju fotonaponskih elektrana nije javnost, dakle građani i poduzetništvo, nije ni politika. Jedina preostala strana je HEP, odnosno energetska administracija”, smatra Srb.

95

milijuna kuna država je osigurala za energetsku obnovu obiteljskih kuća

26.

mjesto u Europskoj uniji zauzima Hrvatska po korištenju fotonaponskih sustava

15.

studenoga počinju prijave na novi javni poziv

Možda ste propustili...