Regija
ZA INFRASTRUKTURU ZA OSNIVANJE “PANONIKE” 30 MILIJUNA KUNA

Položen kamen temeljac za zgradu Regionalnog centra kompetencija u poljoprivredi
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Položen kamen temeljac projekta "Uspostava infrastrukture RCK Panonika"
POŽEGA - Došlo je vrijeme da nakon 140 godina napravimo mnogo više nego što je pomlađivanje, ono što ovakva struka i kraj zaista zaslužuju, jedan potpuno nov regionalni centar kompetencija u onome u čemu ste tradicionalno zaista dobri u ovoj županiji, i vjerujem da će krajem 2023. godine ovdje zasjati jedan novi obrazovni centar, srednja škola opremljena svim sadržajima koji moraju biti tu da biste mogli proizvoditi stručnjake, mlade ljude koji će u svojoj struci ostvariti punu karijeru i doći do izražaja sve njihovo znanje koje će ovdje steći - rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na svečanosti polaganja kamena temeljca za novu zgradu Regionalnog centra kompetencija u poljoprivredi Panonika.

Projektom u vrijednosti od 30 milijuna kuna uspostavlja se prijeko potrebna infrastruktura za osnivanje RCK-a Panonika, koji će omogućiti prostorne i tehničke uvjete za aktivniju praktičnu obuku za učenike, nastavnike i zaposlenike u skladu s potrebama tržišta rada te suradnju sa sličnim centrima u Europskoj uniji. Poljoprivredno-prehrambena škola provodi ga u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom i Srednjom školom Stjepana Sulimanca u Pitomači, uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ-a. "Radovima na školskoj zgradi dobivamo nove učionice, nove prostore za praktikum te laboratorije, kao što su mikrobiološki praktikum, laboratorij za tlo, prehrambeno-procesni praktikum, praktikum za preradu voća i povrća, ugostiteljski praktikum, kemijski laboratorij, knjižnicu te ostale pomoćne prostore nužne za nastavno-obrazovni proces", rekla je ravnateljica škole Marija Mršo Rajić.

O značenju RCK-a za Požegu govorio je gradonačelnik Željko Glavić, a o vrijednosti ulaganja u obrazovanje županica Antonija Jozić. "Danas ovaj kamen temeljac pokazuje veliko ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje u našoj županiji, ulaganje u Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi, ali i poljoprivredi 21. stoljeća, koja će se uspješno nositi sa svim izazovima današnjice i poljoprivredi koja će biti konkurentna i na europskom i na svjetskom tržištu. Dokaz tome nisu smo ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje, nego i nedavno osnivanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, koji će također biti kotač zamašnjak razvoja na županije i Hrvatske", rekla je županica Jozić.

Polaganju kamena temeljca nazočili su načelnici i gradonačelnici Požeško-slavonske županije, ravnatelji škola te predstavnici svih institucija koji su sudjelovali u pripremi projekta. B. Starčević Tesari
Mršo Rajić: Adaptiramo i dograđujemo školsku zgradu sagrađenu 1886., koja je zaštićeno kulturno dobro

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike