Osijek
KORIJENI PUSTARE ANTUNOVAC

Naigrali se dosita i bez struje: Poučili vršnjake kako se dobro zabaviti
Objavljeno 28. rujna, 2022.

Kako se zabaviti bez mobitela, računala i igraćih konzola pokazala je na Međunarodnom danu rijeke Drave Kulturno-umjetnička udruga Korijeni pustare iz Antunovca.

Istina, odlično dječje druženje na kraju je ipak završilo na društvenim mrežama, ali bar na nekoliko sati djeca nisu bila vezana uz elektroniku, nego su imala samo ono čime su se naši preci zabavljali kad su bili u njihovim godinama.

Livada ispred Vodenih vrata u Tvrđi bila je prepuna djece iz grada koja su radoznalo svladavala vještine svojih novih prijatelja sa sela, primjerice utrke u vrećama, kikerobe… u sklopu Pustaraških dječjih igara. Cika i smijeh potvrdili su da se zabaviti može "i za male pare".

Antunovčani kažu da su se rado odazvali pozivu Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije da kroz radionicu prezentiraju stare, pomalo zaboravljene igre kojima se u ovakvim zgodama prisjetimo vremena kada je i obična lopta bila rijetkost, kao i električna energija, pa su zabave na otvorenom trajale sve dok se mrak nije bio spustio nad slavonska sela.

“Pustaraši” zadovoljno tvrde da su uspjeli potaknuti djecu na stare, tradicionalne dječje igre u kojima su njima ponešto novo, ali ipak staro naučili i pritom se zabavili. Za kraj valja primijetiti kako ovo nije bila radionica samo za djecu jer su se najmlađima priključili i svi oni koji se osjećaju kao djeca. D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike