Osijek
IVA RINGSMUTH: KAKO ME SKEJTANJE NAUČILO - STRPLJENJU

Kada si uporan i ulažeš svoj trud, samo je nebo granica
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Iva Ringsmuth (26) mlada je osječka nada. Aktivno se bavi skateboardingom već šest godina, a javnosti je postala poznatija nakon pobjede na 22. Pannonian Challengeu u amaterskoj razini. Uz to studentica je treće godine Kineziološkog fakulteta u Osijeku. Osim što se bavi skateboardingom, drži i treninge za djecu u Training Academyu.

Susreli smo je na trećem zaredom natjecanju "Back to Basic", koji se prošle subote održao u skateparku. Iva nam kaže da ju je na bavljenje skateom najviše potaknula sama kompleksnost ovoga sporta, ali i društvo. "Nigdje nema opuštenije ekipe od one koja redovito posjećuje osječki skatepark", kaže. Zanimljivo, kaže kako ju je dugogodišnje bavljenje ovim adrenalinskim sportom naučilo - strpljenju.

- Ovaj sport je načinjen od trikova, kada radiš na uvježbavanju nekoga trika, dok ga usavršavaš, imaš osjećaj da ga nikada nećeš izvesti do kraja, no onda odjednom uspiješ i shvatiš kako ti je, kada si uporan i ulažeš svoj trud i vrijeme, samo nebo granica. Taj osjećaj koji te nakon toga preplavi najbolja je nagrada koju možeš dobiti - naglašava Iva.

S obzirom na to da je skateboarding još uvijek u povojima što se tiče ženske scene, Iva kaže kako je u posljednje vrijeme ipak vidljiv pomak. Smatra da su se cure više opustile te da im nisu toliko važni komentari. Kaže kako su uz nju bar još dvije djevojke počele "skejtati", što daje nadu u svjetliju budućnost.

- Osim toga što još uvijek prevladava mišljenje da je skejtanje muški sport, iako je u današnje vrijeme besmisleno raspravljati o takvim kategorijama, mislim da je najveći problem taj nedostatak žena koje bi mogle privući i na neki način ohrabriti djevojke da se okušaju u ovom sportu - odgovora na upit zašto je tako malo djevojaka u tom sportu.

Ozljede su neizbježne u skateboardu, a premda ta činjenica mnoge djevojke odbija od ovog sporta, Iva je jasna: "Ako te zanima skate, to te neće zanimati!" Želja je jača od bilo koje nepogodne situacije, dokazuje i sama Iva, koja nije sudjelovala u "Back to Basicu" upravo zbog ozljede. Unatoč tome, bila je velika podrška natjecateljima.

- Treba biti više ovakvih događaja kao što je b2b zato što je atmosfera prisnija, domaća, nema ograda, nema naplaćivanja ulaza. Naglasak nije na novcu, nego na druženju i da se vidimo s nekim starim znancima - zaključuje naša sugovornica. Ela Ristevski
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana