Kultura
ODRŽAN 4. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE U VINKOVCIMA

Vedrana Lugić: Ovo je još jedan način kako što više približiti knjigu najmlađima i mladima
Objavljeno 28. rujna, 2022.

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Vinkovci u nazočnosti mališana iz vinkovačkih dječjih vrtića zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković proglasio je otvorenim ovogodišnji, 4. Festival dječje knjige, jedini ovakve vrste koji se održava u gradu na Bosutu. Festival posvećen knjizi najmlađih organiziraju zajedno Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i vinkovačka Knjižnica.



- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti danas ovdje na 4. Festivalu dječje knjige te posebice s najmlađima razmijeniti iskustva u čitanju, razmišljanju i putovanjima i upoznavanju novih prijatelja, jer, kako kaže jedna izreka, toliko puno knjiga, tako malo vremena - poručio je u ime pokrovitelja i organizatora knjiškog okupljanja Franjo Orešković dodajući kako je knjiga koja je na njega ostavila poseban dojam Umijeće ratovanja kineskog generala i mislioca Sun Tzua.

Marija Liščić Drmić, pročelnica za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, drži kako je Festival događaj namijenjen najmlađima kako bi se poticala čitalačka pismenost i razvijala kultura čitanja koja se kroz ovakva događanja odražava na djecu.

Na otvaranje je došla sa svojim prijateljima iz vrtića "Vladimir Nazor" i Tena Majdančić, djevojčica koja uživa u bajkama u kojima su glavne junakinje princeze, najdraža joj je Snjeguljica, te sve poziva na druženje s knjigama jer, kako kaže, s knjigama naučimo čitati i u knjigama ima jako puno zanimljivih stvari.

- Cilj Festivala je promovirati dječju knjigu, što mi u knjižnici činimo brojnim aktivnostima tijekom cijele godine, no ovo je još jedan način kako što više približiti knjigu najmlađima i mladima - kaže ravnateljica Knjižnice Vedrana Lugić i podsjeća na cjelodnevni program u kojemu su knjižnicu posjetila četiri vrtića i dvije škole, dio programa je u Tovarniku gdje su u tamošnjoj školi o djetinjstvu i odrastanju malog Matoša u Tovarniku govorili književnik Vladimir Bakarić i stripaš Dubravko Mataković te navečer u Ogranku Matice u Vinkovcima gdje je predstavljena knjiga za djecu Đurđice Stuhlreiter "Drveće ne govori, zar ne?".

Mališani su i u Vinkovcima razgovarali s Vladimirom Bakarićem, poznatim autorom nekoliko romana za mlade, kao i popularnim strip-autorom Dubravkom Matakovićem.

Davorka Semenić-Premec, zagrebačka knjižničarka već 35 godina, provela je cijeli dan s djecom u knjižnici, a ljubav prema najmlađima, kroz višegodišnji rad, pretočila je u slikovnice u kojima je glavni lik djevojčica Vera, a koje je na zanimljiv i inovativan način predstavila u druženju s mališama.

- Kada sam bila mala, jako sam voljela serije slikovnica s jednim glavnim likom. Nisam ja neka velika spisateljica, ali sam si našla super ilustratoricu Vandu Čižmek i mi smo izdale za sada četiri slikovnice pa ćemo vidjeti za dalje - kaže autorica "Vere i Srećka među buhama" i "Vere među knjigama".

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike