Crna kronika
VOZAČI OPREZ, JESEN JE STIGLA NA PROMETNICE

Magla i blato na cesti su savršen recept za tragediju
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Uklanjanje blata s ceste naplatit će se onome tko ga je i nanio na cestu

Kao i svake godine, na cestama Slavonije i Baranje nerijetko ima blata i rasutog kukuruza, što ugrožava sudionike u prometu, a uz maglu i kišu te dodatno skliske kolnike postaju savršen "recept" za tragičnu nesreću. Dolaskom jeseni počeli su intenzivniji radovi na poljoprivrednim površinama, od berbe grožđa, berbe kukuruza, oranja do sjetve te se znatno povećao promet poljoprivrednih vozila, kao i teretnih vozila.



Miješanje zemlje s kišom dovodi do toga da kolnik postaje vrlo klizav i opasan za sigurno odvijanje prometa. Također, magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja te zbog svoje neujednačene gustoće. Za vrijeme magle uvelike je smanjena vidljivost i preglednost, odnosno sudionici u prometu ne mogu dobro i na dovoljnoj udaljenosti vidjeti što se događa na i oko prometnice.

Usporite!


- Za vrijeme vožnje po magli jednostavno je potrebno usporiti. Za vrijeme vožnje po magli ne preporučamo paliti duga svjetla, jer se ona reflektiraju i dodatno smanjuju vidljivost. Treba voziti s kratkim svjetlima i upotrebljavati svjetla za maglu, i uvijek ostanite u granicama onoga što možete vidjeti. Uključite pokazivače smjera mnogo prije skretanja te kočite dulje vrijeme prije negoli se zaustavite kako biste time upozorili ostale vozače. Vozači bicikala, ili pak e-romobila, za magle trebaju koristiti reflektirajuću odjeću ili reflektirajući prsluk, a pješaci moraju biti označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. U ovakvim otežanim uvjetima vidljivosti svi sudionici trebaju poštivati prometne znakove, a posebice prometne znakove ograničenja najviših dopuštenih brzina kretanja vozila, znakova kojima se regulira promet na raskrižjima i značenje svjetala semafora - poručuju iz policije.

U vezi s čestim izmjenama kiše i sunca i tijekom samo jedno dana povećan je rizik od događanja prometnih nesreća, a tome osobito pogoduje iznošenje blata na kolnik na kotačima traktora prilikom izvođenja poljoprivrednih radova, što zna završiti i s pogibelji. U Zakonu stoji kako vozač koji se vozilom s poljske ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu, obvezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Ako vozač to ne učini, prijeti mu 1000 kuna kazne.

Ako je, pak, riječ o pravnoj, ili fizičkoj osobi obrtniku, kazna je između pet i 15 tisuća kuna. Ako vozač, vlasnik vozila, ili druga osoba ne postupe u skladu s Zakonom, odnosno ako ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu, o njegovom trošku to će učiniti tvrtka kojoj je povjereno održavanje cesta.

Naplata čišćenja


Za uklanjanje blata s kolnika policija angažira tvrtke nadležne za održavanje ceste te im ustupa podatke o počinitelju prekršaja nanošenja blata na kolnik, tako da će onaj koji nanese blato biti u obvezi i snositi troškove čišćenja koji mogu mnogostruko nadmašiti predviđenu novčanu kaznu na temelju Zakona.

- Apeliramo na sve vozače koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim i drugim vozilima kojima se poljoprivredni urod izvozi i prevozi našim cestama, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila, jednako tako svim ostalim sudionicima u prometu savjetujemo da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu s blatnim gumama, jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju - poručuju iz policije.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike