Svijet

Referendumi u okupiranim ukrajinskim regijama: Više od 96 posto za pripojenje Rusiji
Objavljeno 27. rujna, 2022.

Prvi djelomični rezultati glasanja u četiri ukrajinske regije pod ruskom okupacijom pokazali su da velika većina stanovništva podržava pripojenje Rusiji, objavila je u utorak ruska državna novinska agencija RIA nakon održanih referenduma koje su Kijev i Zapad osudili kao lažne.

 

Izjašnjavanje je provedeno u četiri oblasti - Donecku, Luhansku, Zaporižiji i Hersonu koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

Rezultati glasanja o pripajanju koje je organizirala Moskva u četiri ukrajinske regije "neće ništa promijeniti" u akcijama Kijeva protiv ruske vojske, rekao je u utorak šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba.

"To neće promijeniti ništa u našoj politici, našoj diplomaciji i našim akcijama na vojnom polju", rekao je Kuleba tijekom konferencije za novinare u Kijevu sa svojom francuskom kolegicom Catherine Colonna.

Proruski dužnosnici nosili su glasačke kutije od kuće do kuće. Ukrajina i Zapad osudili su to kao nelegitimnu, prisilnu vježbu kako bi se Rusiji stvorio pravni izgovor za aneksiju tih regija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tada bi svaki pokušaj Ukrajine da vrati te teritorije mogao prikazati kao napad na samu Rusiju. Putin je prošlog tjedna rekao da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje za obranu "teritorijalnog integriteta" Rusije.

Ukrajina je više puta upozoravala da bi ruska aneksija dodatnih teritorija uništila svaku šansu za mirovne pregovore, sedam mjeseci nakon što je Moskva pokrenula invaziju na svog susjeda.

RIA je rekla da početni podaci pokazuju da je "za" pripojenje Rusiji glasalo 96,97 posto u regiji Herson na temelju 14 posto prebrojanih glasova pa do 98,19 posto u Zaporožiji na temelju 18 posto prebrojanih glasova.

U takozvanim Narodnim republikama Doneck i Luhansk za pripojenje je glasalo malo ispod 98 posto, na temelju 14, odnosno 13 posto prebrojanih glasova.

Rusija kaže da stanovništvo tih četiriju regija samo treba odlučiti želi li doći pod vlast Moskve. Uoči izbora, Moskva je radila na "rusificiranju" okupiranih teritorija, što uključuje izdavanje ruskih putovnica stanovništvu i izmjenu školskih kurikuluma.

Valentina Matvijenko, predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta, rekla je da bi se, uako rezultati referenduma budu povoljni, moglo razmotriti pripajanje četiriju regija Rusiji već 4. listopada.

(Hina)

Stoltenberg: "Referendumi" su očita povreda međunarodnog prava

 

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg osudio je u utorak "lažne" referendume koje je Rusija organizirala u Ukrajini i zajamčio ukrajinskom predsjedniku da će se saveznici zauzimati za pravo njegove zemlje na obranu.

"Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini", objavio je na Twitteru nakon razgovora s Volodimirom Zelenskijem.

"Ratovi su nepredvidljivi. Moramo shvatiti da to može dugo potrajati i da moramo biti spremni na nastavak pomoći Ukrajini na dulje vrijeme", upozorio je poslije na sastanku sa socijalističkim zastupnicima Europskog parlamenta.

Jens Stoltenberg je istaknuo potrebu da zemlje NATO-a povećaju proizvodnju oružja i streljiva "kako bi mogle osigurati više opreme za naše vlastito odvraćanje i za našu obranu, ali i radi pomoći Ukrajini".

Osudio je nuklearnu retoriku Vladimira Putina i eskalaciju sukoba s Ukrajinom.

"Svaka upotreba nuklearnog oružja je potpuno neprihvatljiva. To će potpuno promijeniti narav sukoba i Rusija mora znati da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi", rekao je.

"Moramo ozbiljno shvatiti tu retoriku. Zato šaljemo jasnu poruku da će to imati teške posljedice za Rusiju", istaknuo je.

Jens Stoltenberg je ujedno osudio rusko korištenje energenata kao oružja. "To ima ozbiljne posljedice za sve nas, s naglim rastom cijene energenata i s povećanjem inflacije", istaknuo je.

"S velikom zabrinutošću pratimo istjecanje iz plinovoda Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2 u Baltičkome moru, rekao je. Važno je znati sve činjenice i to ćemo pomno istražiti u narednim satima i danima u uskoj suradnji sa saveznicima u NATO-u i sa Švedskom, našim partnerom koji će uskoro postati član Saveza".

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike