Ekonomija
VIJEĆE MINISTARA POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA

Nužno naći održiva rješenja koja moraju uzeti u obzir prehrambenu sigurnost članica Europske unije
Objavljeno 28. rujna, 2022.

U Bruxellesu je održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva, na kojemu je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković. Europsku komisiju predstavljali su Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, te Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu. Za Hrvatsku je od velikog interesa bila točka o reviziji Direktive o industrijskim emisijama, s posebnim naglaskom na njezine poljoprivredne aspekte. "Europska komisija predlaže proširenje opsega primjene što za poljoprivredu predstavlja određene izazove. Slažemo se da svi trebaju dati svoj doprinos zaštiti okoliša i klime, ali želimo da ta tranzicija za poljoprivredne proizvođače bude poštena, s pravednom raspodjelom opterećenja i bez pretjeranog administrativnog povećanja. Predloženi prag od 150 uvjetnih grla svrstava naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva uz rame s industrijom, a to nije ni pravedno ni realno", izjavila je ministrica Marija Vučković u Bruxellesu. Raspravljalo se i o trenutačnim pravilima označavanja hrane.


Ministrica Vučković tom je prilikom naglasila potrebu zajedničkog EU rješenja kako bi potrošači bili primjereno informirani i educirani.
Poljska je ispred skupine država iznijela zabrinutosti u vezi s procjenom učinka prijedloga Uredbe o održivoj uporabi pesticida, a Hrvatska je ponovila svoju posvećenost cilju smanjivanja rizika i učinaka pesticida na zdravlje ljudi i okoliš. U skladu s tim istaknula je kako je potrebno pronaći održiva rješenja koja moraju uzeti u obzir i prehrambenu sigurnost Europske unije, paralelno s postizanjem nulte stope onečišćenja zraka, vode i tla. Raspravljalo se i o provedbi prometnih ruta prema EU-u i izvan nje. Hrvatska je naglasila nužnost nastavka rada na koridorima solidarnosti ističući mogućnosti koje pruža povezivanje Luke Rijeka s EU željezničkim koridorima. Z.Rupčić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora