Regija
U ĐAKOVU PROSLAVA SLAVNE POSTROJBE

Obilježena 31 godina osnutka 122. brigade i prikazan dokumentarac Kota 122
Objavljeno 27. rujna, 2022.

ĐAKOVO – U okviru programa „Zvonila su zvona katedrale naše“ u ponedjeljak je u Đakovu obilježena 31. obljetnica osnutka 122. brigade HV-a Đakovo, a čiji su se nekadašnji pripadnici, danas braniteljski veterani, prisjetili 26. rujna 1991. Obilježavanje godišnjice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima nakon čega je u Hrvatskom domu održana svečanost u čijem je uvodu rečeno da je kroz brigadu prošlo 4.500 ljudi; 53 su poginula, a 297 ih je ranjeno. Branila je đakovačku bojišnicu od 27 km, djelujući i na vukovarskom, vinkovačkom i drugim područjima, a njezini pripadnici su kao dragovoljci sudjelovali i u obrani bosanske Posavine. U postupni preustroj ušla je 1992. nakon čega se dio pripadnika vratio mirnodopskim aktivnostima, a dio otišao profesionalno u druge brigade.  Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog. Prvo djelovanje njezini pripadnici imali su u Hrvatskoj Dubici; bilo je to dragocjeno iskustvo za trodnevno oslobađanje vojnih objekata u Đakovu, a koje je počelo 15. rujna 1991. Bila je i u obrani hrvatskog neba – srušeno je 14 neprijateljskih zrakoplova.

Danas su njezini branitelji veterani, članovi Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo. Njezin predsjednik Jozo Totić najavio je još veću skrb udruge za članove. Zahvalu za obol u obrani domovine uputio im je i zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić.


- Vi ste ono najbolje što je Hrvatska 1990-ih imala da ustane da brani svoju zemlju, spremni da položite i svoje živote za njezinu slobodu. To je ono najbolje i danas; dobili smo svoju zemlju i danas smo svoji na svome, rekao je izaslanik predsjednika Vlade, kao i izaslanik njezinog potpredsjednika, ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović.

Održana je i premijera dokumentarnog filma „Kota 122“ đakovačkog autora Zlatka Mesića. Projekt je to koji su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija. Film je posvećen đakovačkim radio-amaterima – šifrantima i njihovoj dragocjenoj ulozi u Domovinskom ratu, a, kako je rekao Mesić uoči projekcije, ti samozatajni heroji su, iz sjene, djelovali od Đakova, Vinkovaca, Vukovara, pa sve do zapadne Slavonije.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike