Sport
VELIKA DOZA SAMOPOUZDANJA ZA SP

Liga nacija nije bila bajka, ali je za nas ipak sretno završila
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Reprezentacija je odličnim nastupima u Ligi nacija stvorila sjajno ozračje uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru

Hrvati su osvojili Beč i plasman na Final Four UEFA Lige nacija. Stadion "Ernst Happel" na tribinama su okupirale "kockice", a na terenu hrvatski su nogometaši krčili put prema dosad najvećem uspjehu u Ligi nacija.



Nije to bio lak posao protiv agresivne i žilave Austrije. U prvom dijelu smo se teško borili protiv "atleticizma" Austrijanaca, no kad smo ih u nastavku uhvatili pod svoje, više im ni on nije mogao pomoći. Presudio je hrvatski talent, ali i činjenica što smo u nastavku susreta ubrzali igru i time eliminirali presing kojim je suparnik želio naše akcije sasjeći u korijenu. Mogu Austrijanci trčati do iznemoglosti, ali u svojim redovima nemaju klase poput Modrića ili Perišića, i to je presudilo.

Dalić mora razmisliti


U Beč smo došli po pobjedu, ali i sa stigmom teškog poraza koji su nam Austrijanci nanijeli na startu ovog izdanja Lige nacija u Osijeku. No sve smo im vratili, osvojili prvo mjesto u skupini zahvaljujući furioznim nastupima u lipnju i rujnu. Četiri uzastopne pobjede u kojima su pali aktualni svjetski prvaci Francuzi, dvaput odlični Danci i na kraju Austrija. Izbornik Zlatko Dalić s pravom je imao razloga za zadovoljstvo.

- Austrija je zavrijedila biti u elitnoj skupini, među najboljim reprezentacijama u Europi. Zaista su dobra momčad, ali njihovom izborniku treba vremena da ih posloži, pogotovo u ovako teškoj skupini, sa svjetskim prvacima, doprvacima i Dancima. I pritom ih nitko nije lako pobijedio - istaknuo je naš izbornik pa dodao:

- Ovo je velika pobjeda, veliki rezultat. Utakmica je bila teška, otvorili smo sjajno, no Austrija se brzo vratila. Bili smo malo zakočeni, imali problema, no u drugom poluvremenu bila je to prava Hrvatska, pogotovo nakon pogotka. Čestitke dečkima što su borbeno i agresivno izvukli utakmicu, zasluženo smo pobijedili i pokazali smo snagu. Hvala i ovim gledateljima na sjajnoj podršci.

Hrvatska je u određene nevolje upala nakon rane ozljede Marcela Brozovića. Dalić na klupi nije imao adekvatno rješenje za tu poziciju, pa se odlučio za krpanje, a to mu nije bilo nužno. Izbornik bi, bez obzira na ovaj lijep uspjeh, u budućnosti mogao razmisliti o angažiranju Josipa Mišića, Kristijana Jakića ili Nikole More ako se netko od naša "tri kralja" u sredini terena ozlijedi. Treba imati spremno rješenje za te neplanirane situacije.

Mir do Katara


Odličnim nastupom u Ligi nacija naša je reprezentacija na najbolji način najavila nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će za mjesec i pol dana početi u Kataru. Hrvatska će tamo braniti naslov viceprvaka svijeta, a s današnje točke gledišta perspektive su nam sasvim dobre. Dalić je u ovom izdanju Lige nacija riješio neke važne probleme koji su se nazirali nakon nastupa na Euru. Odlučnim je potezima vratio kvalitetno ozračje u reprezentativne redove, "izmislio" je gotovo posve novu defenzivnu liniju, koja će biti temelj naše selekcije u sljedećih desetak godina, Stanišić, Erlić, Gvardiol, Šutalo i Sosa pokazali su kroz utakmice u Ligi nacija da su spremni odgovoriti i na najveće zahtjeve. Uglavnom, konture momčadi za nastup na World Cupu vrlo su jasne. Možda je ostala još samo jedna dvojba, ona oko čovjeka koji će predvoditi naš napad. Ta je pozicija donedavno bila deficitarna, ali to više nije tako. Dalić sad na raspolaganju ima dva genijalca, Livaju i Petkovića, jednog rudara, Budimira, i uvijek iskoristivog starog lisca Kramarića.

- Što se napadača tiče, imamo ih četiri i slagat ćemo ih prema potrebi, prema suparničkim stoperima, prema balansu u paru. Budimir je odradio dobar posao, trebala nam je agresija, Livaja je postigao pogodak. Uz kvalitetu, koja nije sporna, pokazali smo i trku, bila je to kompletna priča hrvatske reprezentacije. Veseli me izbor igrača na svim pozicijama, odlučivat će detalji. Ništa ne radimo napamet, radimo s ciljem, idejom i vizijom. Znamo što mogu oni koji dolaze. Igrači moraju vjerovati u sebe i čekati svoju šansu - kaže Dalić.

Riješeno je i pitanje prvog vratara, jedinicu je definitivno osigurao Dominik Livaković, ali dobro je znati kako u Ivušiću i Kaliniću imamo vrlo kvalitetne alternacije.

- Livaković je u formi i nedvojbeno naš prvi izbor za vratarsku poziciju - poručio je Dalić.

Hrvatska danas izgleda ozbiljno, izgleda vrlo dobro, a, što je još važnije, uvijek ostane dojam kako postoji poneka brzina više u kojoj može igrati ako se za to pokaže potreba. Modrić je stup ove reprezentacije, ne samo igrački nego i karakterno, a način na koji igra Ivan Perišić odličan je primjer mlađim snagama koje nadolaze kako se bori za reprezentativni dres. Iako je Perišić već u zenitu karijere, ništa mu nije teško. Potroši se i pokida na svakoj utakmici pružajući velik doprinos u oba smjera igre. Za velike stvari u Kataru trebat ćemo boljeg Kovačića. Mateo je dobar, ali kao prirodni nasljednik Luke Modrića trebao bi uzimati još više odgovornosti. No sve su to detalji koji će do Katara, vjerujemo, sjesti na svoje mjesto.

- Liga nacija prije nam nije bila bajka, a sada idemo na Final Four i imamo šansu osvojiti to natjecanje, to je velika stvar za hrvatski nogomet. To je važan uspjeh, a bit ćemo i u dobroj situaciji u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. - zaključio je Dalić.

Još jednom se pokazalo da nije važno na koji se način krene u natjecanje, nego kako ga se završi, a Hrvatska je to učinila na najbolji mogući način. Naravno, treba se čuvati euforije, u koju lako upadamo. Dalić će znati to umiriti, "spustiti loptu na zemlju", jednako kvalitetno kao što je obavio i smjenu generacija. Ostaje samo jedno pitanje - što će biti kad se povuče Modrić. No njime se trenutačno ne treba baviti jer Luka je tu i uživajmo dok je tako.

Dalibor Keler
U KATARU TREBA UŽIVATI
Nakon što je posao u Ligi nacija obavljen na uzoran način, Hrvatska se može u miru okrenuti pripremama za nastup na SP-u u Kataru. Nakon dobrih igara u posljednje vrijeme očekivanja su narasla, ali izbornik Zlatko Dalić sve vidi na drukčiji način.

- Imamo dobru reprezentaciju, širinu kadra i možemo se nadati dobrim stvarima u Kataru, no stišavam euforiju. Svjetsko prvenstvo bit će kvalitetnije, igrači će biti u punoj formi. Hrvatska vrijedi i može, učinit će sve da učini svoj narod ponosnim i sretnim. Pritiska nema, uživat ćemo igrajući nogomet, pa što bude - rekao je naš izbornik o očekivanjima od SP-a.

PREDSJEDNIKOVA ČESTITKA
Nakon pobjede u Beču nad Asutrijom i osvajanja prvog mjesta u skupini elitne grupe Lige nacija oglasio se predsjednik HNS-a Marijan Kustić:

- Od srca čestitam izborniku Zlatku Daliću i njegovu stožeru te našim reprezentativcima na ovom impresivnom dostignuću. Mislim da ćemo s vremenom postati još svjesniji veličine ovog uspjeha jer smo u izvanredno snažnoj skupini osvojili prvo mjesto i plasirali se među četiri najbolje reprezentacije u Europi. Zadovoljstvo je to veće što smo do plasmana stigli prikazavši nadahnutu igru i snažan karakter jer smo nakon šoka protiv Austrije bili na početku. Posebno me veseli vidjeti sjajnu atmosferu među našim igračima, kao i spoj prekaljenih klasa predvođenih našim briljantnim kapetanom Lukom Modrićem i ambicioznih i talentiranih mladih igrača. Izbornik Dalić sjajno je proveo smjenu generacija i sada u Katar idemo bez pritiska, ali u odličnom ozračju, puni optimizma i samopouzdanja - izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

RUKOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI OD SESVETA

Nakon Kupa ligaški bodovi su imperativ

Najčitanije iz rubrike