Novosti
VLADA PONOVNO INTERVENIRALA

Snižene cijene benzina i dizela
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak ponovno za desetak lipa snizila cijenu i dizela i benzina, a cijena plavog dizela i dalje je limitirana, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka stranačkog vodstva.

Istaknuo je kako je na sjednici Predsjedništva HDZ-a razmotreno i pitanje ravnatelja Vojno-sigurnosne obavještajne agencije, general-bojnika Ivice Kindera, čije je razrješenje predložio predsjednik Republike Zoran Milanović. "Danas sam prvi put vidio izvješće Vijeća za nacionalnu sigurnost, pročitao sam ga, potom sam zvao na sastanak ravnatelja Kindera, razgovarali smo i suglasili smo se, s obzirom na više nego jasno uočene nepravilnosti i nezakonitosti niza djelatnika u okviru VSO-a, da ćemo ga razriješiti te dužnosti. Prema informacijama koje ja imam i onome što je on kazao ne vidim tu neku njegovu korist ili izravnu odgovornost, ali došlo je do nepravilnosti za koje su odgovorni pojedini službenici i neki nadređeni u hijerarhiji. Međutim, on nema zamjenika, dogovorit ćemo se da njegovo razrješenje stupi na snagu kad se dogovorimo o osobi koja će ga zamijeniti. To mora biti osoba oko koje postoji suglasje predsjednika Vlade i predsjednika Republike, a na prijedlog ministra obrane", objasnio je Plenković u ponedjeljak. Upitan kako postići to suglasje s obzirom na narušene odnose spomenute trojice, premijer je odgovorio: "Što se tiče gospodina Kindera, on je izabran na dužnost prije sedam godina, a izabrali su ga tadašnja predsjednica Grabar-Kitarović i tadašnji premijer Zoran Milanović. Mi smo mu prije tri godine produžili to povjerenje. Sada, kod ove situacije, s obzirom na aktivnosti koje su se dogodile, nema prostora da on ostane na tom mjestu. Mi ćemo pronaći osobu koja ima odgovarajuće vještine. Ne vidim razloga da se u sljedećim danima ili tjednima ne pronađe osoba koja će obavljati tu dužnost."

"Ne zanima me uopće što on o tome misli (Zoran Milanović, nap. ur.), važno je da nađemo osobu koja će biti dobra na tom mjestu. Riješit ćemo to u kontaktima", rekao je Plenković, dodavši da ima kandidata za tu poziciju. Na pitanje je li riječ o članu HDZ-a, odgovorio je kako djelatne vojne osobe nisu članovi političkih stranaka.

Najavio je da će Vlada u utorak predložiti trećeg člana Uprave Ine. "I dalje se ostaje pri tome da će u srijedu dosadašnji članovi Uprave biti razriješeni bez otpremnina", zaključio je. D.Pav.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a