Svijet
ŠTO SU POTPISALI U NEW YORKU?

Poruka SAD-a i EU-a Srbiji: Ovo nije vrijeme za jačanje veza s Kremljom
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Dužnosnici Sjedinjenih Država i Europske unije poručili su u ponedjeljak Srbiji da objasni što je prošlog tjedna potpisala s Rusijom u New Yorku, istaknuvši da "ovo nije vrijeme za jačanje veza" s Kremljom i da je time poslana suprotna poruka od one koju Bruxelles očekuje.

Šefovi diplomacije Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Nikola Selaković, potpisali su u petak, na rubu 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a, Plan konzultacija ministarstava vanjskih poslova dviju država u sljedeće dvije godine, objavilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, uz videosnimku potpisivanja i razmjene tog dokumenta. Sudeći po toj snimci, Plan konzultacija potpisan je u prostorijama ruske misije pri UN-u.

"Ovo nije vrijeme za jačanje veza s Rusijom", naglasio je u ponedjeljak šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuele Giaufret, ocijenivši da je potpisivanjem tog dokumenta poslana potpuno suprotna poruka od one koju EU očekuje, "bez obzira na to što je (Srbija) rekla da neće priznati rezultate referenduma koji organizira Rusija" u četiri ukrajinske regije. "Ne smijemo zaboraviti da Rusija vodi agresiju protiv Ukrajine već sedam mjeseci i pojačava tu kampanju mobiliziranjem 300.000 ljudi, organiziranjem nelegalnih referenduma o odcjepljenju dijelova Ukrajine, kao i da prijeti uporabom oružja masovnog uništenja", rekao je Giaufret novinarima nakon regionalnog foruma o upravljanju korupcijom u Beogradu, na kojem je sudjelovao zajedno s američkim veleposlanikom Christopherom Hillom.

On je poručio kako se "svakako računa" da će Srbija biti pouzdan partner EU-a na promociji njezinih temeljnih vrijednosti i zajedničke politike sigurnosti. Istaknuvši važnost činjenice da Srbija želi postati članicom Unije, Giaufret je naglasio da se na tom putu mora postupno usklađivati sa svim standardima i vrijednostima EU-a, uključujući tu i vanjsku politiku te uvođenje sankcija Rusiji.

Američki veleposlanik Christopher Hill istaknuo je da Sjedinjene Američke Države žele objašnjenje od Srbije šta je potpisano s Rusijom. "U ovom trenutku nitko ništa ne bi trebao potpisivati s Rusijom", rekao je Hill, naglasivši da općenito "malo tko što i potpisuje" s Moskvom. "Osim onih jadnih regruta koje mobiliziraju za odlazak u rat", rekao je američki veleposlanik. Hill je podsjetio da su prošlog tjedna u New Yorku "održani odlični razgovori" izaslanstava SAD-a i Srbije, te da su za potpisivanje rusko-srbijanskog diplomatskog protokola saznali krajem tjedna, ali da to nije javni dokument. "Teško nam je razumjeti, ali želimo čuti objašnjenje o tome što je u pitanju", rekao je novinarima Hill.

"Ako vidimo da ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzulacije s ministarstvom zemlje koja na dnevnoj bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja", izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku Europske komisije Peter Stano. "Europska unija bila je vrlo jasna sa zemljama partnerima, a posebice s onima u procesu pristupanja, da odnosi ne mogu biti uobičajeni s takvom zemljom i režimom, koji čini toliko zločina i zvjerstava. Mi to uzimamo vrlo ozbiljno", rekao je Stano, dodavši da je Srbija svojom vlastitom odlukom proglasila pristupanje EU-u svojim prioritetom. "Ta odluka povlači za sobom i usklađivanje s EU-om u pitanjima vanjske politike", istaknuo je Stano. Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja odbija slijediti odluke EU-a u području vanjske politike, uključujući i sankcije koje je Unija uvela Rusiji. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSJET RUSKOG PREDSJEDNIKA PEKINGU

Putin službeno prihvatio poziv u Kinu

2

POLAŽU ORUŽJE I SLIJEDE PREGOVORI

Armenci pristali na prekid vatre

3

CILJ JE SURADNJA OPORBENIH STRANAKA

Proeuropska oporba potpisala Dogovor za pobjedu, najavila frontu protiv Vučića