Novosti
ZAPLJENE CIGARETA, DUHANA, GOTOVINE...

Carina obračunala kazne “teške” 132 milijuna kuna
Objavljeno 27. rujna, 2022.
U osam mjeseci Carinska uprava ostvarila prihode u iznosu od 13,5 milijardi kuna

Carinska uprava, od siječnja do kolovoza ove godine, na području Hrvatske, u svojim nadzorima na granici i u unutrašnjosti carinskog područja izdala je ukupno 10.262 prekršajna naloga te podnijela 87 kaznenih prijava, a obračunato je više od 132 milijuna kuna novčanih kazni, točnije 132.245.860 kuna.U osam mjeseci ove godine oduzeto je ukupno 1.926.945 komada raznih vrsta i marki cigareta, više od 52 tona duhana i gotovine u protuvrijednosti od gotovo 2,1 milijun eura, a zaplijenjeno je više od 287 kilograma različitih vrsta droga te 203.107 komada proizvoda kojima se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva, od kojih je pri uvozu bilo 196.057 komada te 7050 komada s domaćeg tržišta. "Tijekom provedbe nadzornih aktivnosti pri ulazu u Republiku Hrvatsku na vanjskoj granici EU-a, evidentirano je 119 pokušaja ilegalnog prelaska preko državne granice, prilikom čega je otkriveno više od 390 osoba pri pokušaju nezakonitog ulaska u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju", navode iz Carinske uprave.

“Iako suočeni s promjenama i otežanim okolnostima u međunarodnom prometu roba i osoba izazvanih gospodarskom krizom i oporavkom od posljedica poremećaja društvenog razvoja i funkcioniranja nakon pandemije bolesti COVID-19, bilježe se pozitivni trendovi u prvih osam mjeseci 2022. godine, kada je Carinska uprava ostvarila ukupne prihode u iznosu od 13,5 milijardi kuna, što čini na godišnjoj razini 13-postotni udjel u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske. Najzastupljeniji udjel u ukupnim prihodima jesu prihodi od trošarina i posebnih poreza koji su iznosili više od 11,4 milijardi kuna, dok je prihod od carina i posebnih uvoznih pristojbi iznosio više od 386 milijuna kuna. Također, u okviru međunarodne razmjene roba, u prvih osam mjeseci Carinska uprava obradila je više od 958.700 carinskih deklaracija, od čega je bilo više od 23 posto izvoznih deklaracija”, navode iz Carinske uprave.

Sandra Lacić
U 1720 KUTIJA OTKRIVENO VIŠE OD 10 TISUĆA KILOGRAMA DUHANA
Carinici svakoga dana pronalaze i oduzimaju razne vrste roba koje osobe pokušavaju prokrijumčariti na sve moguće načine. Primjerice, 13. rujna, carinici Službe za mobilne jedinice Vukovar i Slavonski Brod, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije (mobilnim jedinicama za provedbu nadzora državne granice), na odmorištu Rastovica, na autocesti A3, RTG uređajem i uz pomoć službenog psa za detekciju duhana, kontrolirali su teretno vozilo srpskih registracija u kojem je pronađena ilegalna roba. Pronađeno je ukupno 1720 kartonskih kutija u kojima se nalazilo 10.320 kilograma duhana za pušenje u vodenim lulama. Državljanin Srbije, kod kojega je ova roba pronađena, zaradio je kaznenu prijavu, a Područnom carinskom uredu Osijek bit će podnesen zahtjev za naknadnu naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 8.875.200 kuna.

Možda ste propustili...

NAJTRAŽENIJI STUDIJI U JESENSKOM UPISNOM ROKU

Popularni studiji glume i ekonomije

PREMIJER O MJERAMA POMOĆI GRAĐANIMA I GOSPODARSTVENICIMA

Cijene struje i plina nepromijenjene, posebne potpore poljoprivrednicima