Sport
2. KOLO EHF EUROPSKE LIGE

Velkavrh: Azoty možemo slomiti našim ritmom
Objavljeno 27. rujna, 2022.

Krenuli su rukometaši NEXE-a još u subotu navečer prema Pulavyju, gradu u istočnoj Poljskoj, gdje će hrvatski viceprvak i prošlosezonski sudionik Final Foura Europske lige danas (utorak, 18.45 sati), odigrati prvih 60 minuta susreta 2. kola Europske lige.



Ukupnom pobjedom nad poljskim predstavnikom "gromovi" bi treći put zaredom ostvarili plasman u skupine Europske lige. Dojam je kako im je ždrijeb dodijelio ozbiljnog suparnika, ali ispala je mnogo bolja opcija od onih koje su se nudile u bubnju. NEXE-u plasman na Final Four nije donio previše za vlastiti koeficijent, pa su u ždrijebu za posljednju fazu uoči nastupa u skupini Europske lige imali status nenositelja.

Loš start u prvenstvu


Igračima NEXE-a već je neko vrijeme samo Azoty na meniju. Doručak, ručak, večera. Izanalizirali su sve utakmice, pa i posljednje dvije u kojima je Azoty doživio poraze u poljskoj Superligi. Prvo su kod kuće izgubili od Gwardia Opole (32:33), pa u subotu poraženi i u Gdanjsku od Torus Wybrzeżea 30:25. Azoty, za razliku od NEXE-a, nije protekli vikend odgađao prvenstvenu utakmicu.

- Domaći poraz stvarno je iznenađenje. Unatoč tome što imaju dosta problema s ozljedama, a u odnosu na prošlu sezonu dosta su promijenili momčad - ispričao je Andraž Velkavrh, NEXE-ov srednji vanjski koji je jednu sezonu proveo u redovima Azotyja.

- Bio sam tamo prije dolaska u NEXE, a kratko sam prije poziva Branka Tamšea igrao u danskom Mors-Thy Handboldu. Tada mi je trener u Poljskoj bio Lars Walther, današnji trener Pelitera. Premda sam tamo bio prije nešto više od godinu dana, momčad se prilično promijenila. U rosteru su tri ili četiri igrača koji su sa mnom igrali.

Najveća zvijezda je Michal Jurecki, legendarni poljski reprezentativac.

- I on je ozlijeđen. Međutim, upravo u ovoj momčadi smatram da treba najviše obratiti pozornost na njihovog lijevog vanjskog i srednjeg vanjskog. Odlični su jedan na jedan, guraju loptu na crtu i moramo biti jako gusti u obrani.

Zanimljiva je situacija s vratarima Azotyja.

- Prvi vratar Rus Bogdanov ozlijeđen je, a ozlijedio se i drugi vratar, pa im je trenutačno na vratima treći vratar Borucki. I brani odlično. Prva tri kola proglašen je igračem utakmice.

Smatra kako treba iskoristiti njihove brojne ozljede. Nije ni NEXE u idealnom sastavu. Tamše još uvijek neće moći računati na Predraga Vejina koji je na rehabilitaciji zbog ozljede leđa.

- Kako imaju dosta ozljeda, samim tim i klupa im je kratka. S druge strane mi im moramo nametnuti ritam. Iskoristiti naš stil igre. Moramo ih pretrčati. Hendikep im može biti i što je ovo ipak nova momčad. Doživjeli smo i mi promjene. Nema Halila, ali u osnovu većina nas je u momčadi kao i prošle godine. Mnogo manje nam se momčad promijenila od Azotyja.

Treća poljska momčad


Unatoč svemu, Velkavrh ne misli kako je NEXE favorit.

- Ma to je trenutačno 50-50. Ali, dosta će se nas pitati u tim susretima. O onome kako ćemo mi izgledati najviše će odlučiti susret.

Prisjeća se još malo kratke poljske epizode. Osjetio je na terenu razliku Azotyja u odnosu na dva najbolja poljska kluba Kielce i Wislu.

- Slažem se da su oni po kvaliteti treća poljska momčad. Unatoč problemima na startu prvenstva. Protiv Kielcea i Wisle, kada sam igrao tamo, to su bile prilično otvorene utakmice. Nisu baš favoriti lako dolazili do pobjede, no na kraju ipak su pobijedili. Dokazali su da su bolji. Pulawy je baš pravi rukometni grad. Nije velik, nekih 50-ak tisuća stanovnika. Od onih većih poljskih gradova u blizini je Lublin. Izgradili su i novu dvoranu za približno 4000 gledatelja. Bit će odlična atmosfera, a publika će biti na njihovoj strani. Kao što će naša biti u uzvratu- kaže jedan od trojice Tamšeovih rješenja na poziciji srednjeg vanjskog.

Krešimir Lacković
Treća momčad
Azoty Pulavy slovi kao treća po kvaliteti poljska momčad nakon Kielcea i Wisle Plock s kojima su se Našičani susreli ove godine u borbi za treće mjesto na lisabonskom Final Fouru Europske lige. Wisla je tada slavila. Najveća zvijezda je Michal Jurecki, poljski reprezentativac, ali je trenutačno ozljeđen.

Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike