Regija
PONOSNI NA GLUMAČKU LEGENDU

Predavanje o životnom putu Zvonimira Torjanca
Objavljeno 26. rujna, 2022.
DONJI MIHOLJAC



U sklopu Dana grada Donjeg Miholjca u dvorani dvorca Mailath održano je predavanje o životnom i umjetničkom putu preminulog hrvatskog glumca Zvonimira Torjanca, koji je rođen u Donjem Miholjcu, gdje je završio osnovnu i srednju Građevinsko-tehničku školu. Od najranije mladosti aktivno se bavio glumom u amaterskoj kazališnoj družini u rodnome gradu.

Na predavanju kojem je, među ostalima, nazočio i gradonačelnik Goran Aladić, o životu i radu legende hrvatskog glumišta govorio je Ivan Trojan, dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku, ujedno i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku.

Predavanje je, uz kratki povijesni pregled razvoja kazališta, značenje kazališne umjetnosti u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata te školovanje i stvaranje tadašnje glumačke elite, donijelo niz detalja o karakterističnom razvojnom putu Zvonimira Torjanca. Kao i mnogi glumci, glumio je i radio u različitim kazališnim ansamblima i kućama, u Kerempuhu, Histrionima... te u različitim mjestima sve do 1983. godine, kada je postao član Drame HNK-a i tu ostao sve do umirovljenja. Osim što je bio poznat po mnogim značajnim kazališnim ulogama, Torjanac se utisnuo u kolektivno sjećanje mnogih generacija svojim upečatljivim ulogama u televizijskim serijama Jelenko, Mačak pod šljemom, Kapelski kresovi, Gruntovčani, Prosjaci i sinovi, Kuda idu divlje svinje. Torjanac je, osim što se bavio glumom, bio vrlo angažiran u borbi za glumačku profesiju, što se posebno isticalo kada je obnašao funkciju predsjednika Društva dramskih umjetnosti. Na kraju predavanja predavač Ivan Trojan iznio je prijedlog članova Matice hrvatske Ogranka u Donjem Miholjcu da se sljedeće godine organizira okrugli stol o istaknutom glumcu. Zvonimir Torjanac bio je počasni predsjednik KUD-a "Matija Gubec" Donji Miholjac, a s Donjomiholjčanima je rado sudjelovao na Smotri folklora u Zagrebu. S. Fridl
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike