Regija
GRADSKA KNJIŽNICA I “VRETENAC”: “KROK – KORAK KROZ KULTURU”

Čitaonica za osobe s invaliditetom
Objavljeno 27. rujna, 2022.
SLATINA



Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i Udruga Vretenac Slatina pripremile su projekt "KROK – korak kroz kulturu", koji će financirati Ministarstvo kulture s 80.000 kuna, a koji je raspisan u sklopu "Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju". Riječ je o projektu u čijoj će se realizaciji koristiti asistivnim tehnologijom, što podrazumijeva alate za povećanje, održavanje ili poboljšanje funkcionalnih mogućnosti osoba s invaliditetom, u ovom slučaju za kreiranje i prilagodbu književnih sadržaja. Prema riječima ravnateljice knjižnice Nede Mađarac, program se sastoji od pomno osmišljenih aktivnosti kojima će pristup književnosti i čitanju biti prilagođen i dostupan djeci, mladima i osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju, ali i omogućiti se razvijanje vještina govora, jezičnog izražavanja, motorike i komunikacije. Program je nastao na temelju analize potreba na području grada i županije i omogućit će dugoročnu i održivu inkluziju osoba s invaliditetom.

– Odobrenim sredstvima pribavit će se oprema kojom će se dio Gradske knjižnice prenamijeniti u taktilnu i senzomotoričku čitaonicu s različitim asistivnim pomagalima, poput komunikatora (štipaljke pričalice, pričajući raspored) i programa "Broadmaker", kojim se mogu brzo stvoriti tiskani materijali i digitalne interaktivne aktivnosti za poučavanje i komunikacijsku podršku. Jedno od vrjednijih asistivnih pomagala bit će nabava tableta "Smartbox TouchPad", koji služi komunikaciji osobama s teškoćama u govoru ili izgovaranju riječi. Djeci će biti dostupne i LED ploče za crtanje kojima se potiče pisanje, kao i ormarić kreativnog pisanja s figuricama s pomoću kojih se stvaraju priče i koje pomažu razvijanju mašte, komunikacijskih vještina i jezičnog izražavanja. Čitaonica će biti opremljena i ginjol-lutkama s temom poznatih dječjih priča poput "Plesne haljine žutog maslačka" - ispričala je ravnateljica Mađarac.

P. Žarković
Uživanje i razvoj jezičnih vještina
Program je zamišljen tako da edukacijski rehabilitatori, u suradnji s nastavnicima jezika i knjižničarima Gradske knjižnice, provode redovite aktivnosti za osobe s invaliditetom kako bi populaciji kojoj je dostupnost kulturnih sadržaja potpuno onemogućena i neprilagođena omogućili uživanje u književnim djelima, ali i poticali razvoj njihovih komunikacijskih (jezičnih) vještina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana