Autoglas
LJUBAV PREMA STARINAMA

Vinkovački oldtimer klub Stari sjaj raste iz godine u godinu
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Živahni Peugeot 201 iz 1929. godine najstariji je automobil u OTK-u Stari sjaj

Vinkovački Oldtimer klub Stari sjaj priredio je u sklopu 57. Vinkovačkih jeseni izložbu starodobnih motocikala i automobila u vlasništvu članova kluba, a zainteresirani posjetitelji su se mogli i provozati u starim ljepotanima i napraviti krug središtem Vinkovaca.



Na izložbi je bilo 20-ak vozila, a među njima i 5 - 7 motocikala koji su bili smješteni ispod nadstrešnice kod Galerije umjetnosti Slavko Kopač jer je padala kiša pa je bilo i manje motora nego što bi bilo za sunčana vremena. Najatraktivniji je bio ljepotan s prikolicom iz 1967. godine. Inače, u Klubu najstariji motocikl je Zundapp KK350 iz 1937. godine, i u cijelosti je obnovljen i registriran za vožnju. Ljubitelji starijih automobila najviše su se zadržavali kod Peugeota 201 iz 1929. godine, koji je i najstariji automobil u OTK-u Stari sjaj.

- To je prekrasan automobil oblika kočije u iznimno očuvanom i izvornom stanju i danas ga Vinkovčani mogu vidjeti jer ga redovito po gradu vozi njegov vlasnik, naš član. Predivan je i bijeli Pontiac iz 1966. godine, oko kojega su se mnogi posjetitelji zadržavali gledajući i diveći se motoru pod otvorenom haubom. Omogućili smo posjetiteljima i vožnju gradom u oldtimerima pa smo napravili tri kruga kroz grad i provezli 50-ak naših sugrađana kojima je to sigurno bio veliki događaj. Naša sezona je od svibnja do listopada i za kraj pripremamo 2. listopada, u povodu Dana općine Nuštar, izložbu naših vozila – kaže Tomislav Šunjić, predsjednik OTK-a Stari sjaj, osnovanog prije 11 godina, koji ima 40-ak članova i svatko od njih ima 5 - 6 vozila, što je ukupno 150-ak motocikala i 50-ak starodobnih automobila i gotovo svakog vikenda su na nekom od događanja koja okupljaju ljubitelje oldtimera u Hrvatskoj ili regiji.

Početkom svibnja organizirali su oldtimer susret i druženje - VIII. Slavonski oldtimer rally, na kojemu je bilo 77 oldtimer vozila iz klubova regije (Đakovo, Slavonski Brod, Našice, Požega, Pleternica, Nova Gradiška, Brezik Našički, Ivanić-Grad, Garešnica, Bjelovar, Zagreb), ali i iz susjednih država, Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije.

Miroslav Flego
CILJ JE OČUVANJE TEHNIČKE KULTURE
Naš je cilj i svrha očuvanje tehničke kulture. Svatko od nas čuva i skuplja starine, stare automobile, stare motocikle, a kao udruga promoviramo ono što radimo, što smo učinili, što smo obnovili, tako da organiziramo izložbe i odlazimo na izložbe kod naših prijatelja i to ne samo u Hrvatskoj nego i u Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, kaže Šunjić