Svijet
JEDAN OD NAJBLIŽIH SAVEZNIKA RUSIJE

Ni Kazahstan neće priznati referendume u istočnoj Ukrajini
Objavljeno 26. rujna, 2022.

Kazahstan, jedan od najbližih saveznika Rusije, neće priznati moguću rusku aneksiju istočnih regija Ukrajine nakon tamošnjih referenduma, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova te srednjoazijske zemlje.

Glasovanje je održano u četiri ukrajinske regije koje uglavnom drže ruske snage, što je početak plana predsjednika Vladimira Putina da pripoji velik dio Ukrajine. Zapad tvrdi da je riječ o kršenju međunarodnog prava koje značajno eskalira rat u zemlji. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Što se tiče održavanja referenduma... Kazahstan polazi od načela teritorijalne cjelovitosti država, njihove suverene jednakosti i mirnog suživota", rekao je glasnogovornik ministarstva Aibek Smadijarov. Kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokajev više je puta pozivao na rješavanje ukrajinskog sukoba u skladu s poveljom Ujedinjenih naroda.

"Ponovno potvrđujemo našu spremnost pružiti svu moguću pomoć uspostavi političkog dijaloga", rekao je Smadijarov. "Istodobno, naša zemlja smatra da je najvažniji cilj očuvanje stabilnosti, bilo na regionalnoj ili globalnoj razini."

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROPALI POKUŠAJI SNS-A

Gotovo je, novi izbori u Beogradu

2

PREDSTAVNIK KINE POSJETIO RUSIJU

Ukrajinske bespilotne letjelice napale Krim

3

NOVA RASPRAVA O ORUŽJU VRLO VELIKOG DOMETA

Rusi se pitaju kontrolira li Scholz situaciju, on ostaje pri zabrani isporuke Taurusa