Sport
UEFA LIGA NACIJA

Hrvatska izborila Final Four! Austrija bačena na koljena u Beču preplavljenom "kockicama"
Objavljeno 25. rujna, 2022.
Pobjedu smo osigurali s dva pogotka u tri minute drugog poluvremena

Hrvatska je u Beč stigla praćena pravom vojskom navijača. Navijači su "okupirali" glavni grad Austrije, a igrači su im se za podršku odužili pobjedom koja je našu reprezentaciju odvela u birano društvo od četiri najbolje reprezentacije u elitnoj skupini Lige nacija.



Utakmica je imala gotovo identičan tijek kao ona protiv Danske u Maksimiru. Dobar početak pa određeni pad u igri i onda odlično drugo poluvrijeme u kojemu smo u razmaku od samo tri minute dvaput Austrijance poslali "na pod" čime smo si osigurali pobjedu. Izbornik Zlatko Dalić malo je promiješao momčad, ubacio je nekoliko svježih igrača, ali glavne poluge opet su bili naši najiskusniji ljudi, kapetan Luka Modrić i Ivan Perišić. Uzvratili smo Austrijancima za bolan poraz koji su nam na startu ovog izdanja Lige nacija nanijeli u Osijeku, ali ispalo je kako je to stradanje samo naljutilo naše reprezentativce jer u sljedećih pet susreta uzeli smo 13 bodova nanizavši četiri uzastopne pobjede. Hrvatska se uspjela probiti na Final Four Lige nacija koji će se u lipnju sljedeće godine igrati u Amsterdamu. No još važnije od toga je što u predvečerje Svjetskog prvenstva u Kataru možemo biti mirni jer Hrvatska izgleda dobro, a uvijek ostane dojam kako u nogama još imamo rezerve.


Ludi početak


Početak utakmice bio je vrlo uzbudljiv. Hrvatska je iz prve svoje akcije došla u vodstvo. U šestoj minuti Vlašić je pokupio jednu krivo odigranu loptu Austrijanaca, sjurio se prema kaznenom prostoru, pa odlično uposlio Modrića, a naš kapetan je s desetak metara bio neumoljiv te pogodio bliži kut za prednost naše reprezentacije. Međutim, radost naših mnogobrojnih navijača nije dugo trajala. Reklo bi se da je naše vodstvo otišlo po "nabavnoj cijeni" jer smo ubrzo mi pogriješili, što su Austrijanci znali iskoristiti. U devetoj minuti Stanišić je loše ispucao loptu, uslijedila je brza akcija u čijoj je završnici Sabitzer ubacio pred naša vrata gdje je iz drugog plana uletio Baumgartner te glavom svladao Livakovića. Hrvatska kao da je pretplaćena na šokantne preokrete na Ernst Happel stadionu jer još uvijek nas proganjaju sjećanja na četvrtfinale Eura 2008. godine kada nam je Turska doslovce na sličan način otela plasman u polufinale. No tu nije bio kraj lošim vijestima za Hrvatsku. U 18. minuti ozlijedio se Brozović, pa ga je morao zamijeniti Majer, što je imalo ozbiljne posljedice za kvalitetu igre naše reprezentacije. Nismo se na pravi način znali suprotstaviti visokom presingu Austrije. Protok lopte nam je bio prespor, pa smo je brzo gubili, a i kad bismo je uspjeli zadržati u posjedu, pasovi su uglavnom bili povratne prirode. Izgubili smo početni zamah i imali puno problema s agresivnim i pokretnim suparnikom. Tako se u 24. minuti Baugartner mogao proslaviti jer je bio u čistoj prilici, ali je s 13 metara iskosa pucao pokraj desne vratnice. U 35. minuti opet je Baumgartner bio u prilici koju su mu ovaj put nesporazumom omogućili Livaković i Gvardiol, ali Austrijanac ni taj put nije bio precizan kada je pucao prema praznim vratima. Nije Hrvatska izgledala dobro u drugoj polovini prvog poluvremena, pa nas je u 44. minuti morao spašavati Livaković nakon što je X. Schlager "pregazio" mlitavog Kovačića u duelu, pa proigrao Arnautovića na čiji je udarac s desetak metara odlično reagirao Livaković skrenuvši ga u korner. Za kraj prvog poluvremena javila se napokon i Hrvatska kada je pokušao Vlašić, no taj udarac nije bio zahtjevan za Lindnera na vratima Austrije.


Blitzkrieg za pobjedu



I opet se Hrvatska ozbiljno trgnula u drugom poluvremenu. Nešto slično kao što je bio slučaj i u susretu protiv Danske u Maksimiru. Brže, čvršće i odlučnije zaigrala je naša reprezentacija i to je ubrzo moralo dati rezultat. Istina, domaćini su prvi zaprijetili kada je u 65. minuti Wöber ubacio pred naša vrata gdje je glavom pucao Gregoritsch, no Livaković je bio siguran. I onda se dogodio hrvatski blitzkrieg. U razmaku od samo tri minute zabili smo dva pogotka i došli pred vrata raja. U 69. minuti Perišić je ubacio za Livaju, koji je na terenu u tom trenutku bio samo osam minuta, ali i to mu je bilo dovoljno da Hrvatsku opet dovede u vodstvo.

Tri minute kasnije Austrijance je "zakucao" Lovren nakon uigrane kombinacije nakon udarca iz kuta. Hrvatska je stekla dva pogotka prednosti, a u tim je trenutcima djelovala vrlo dominantno. Konce igre u svoje je ruke uzeo Modrić koji je odličnim loptama parao obranu Austrije, nadirali su Perišić i Vlašić s krilnih pozicija, pa su se Austrijanci našli na sto muka. U 75. minuti Perišićev je udarac okrznuo gornji dio grede. To je ujedno bilo i posljednje veće uzbuđenje jer je Hrvatska do kraja susreta "stala na loptu" i rutinski vodstvo pretvorila u pobjedu koja joj je osigurala osvajanje skupine i plasman na Final Four Lige nacija.

Dalibor Keler

 

Standings provided by SofaScore

BEČ - Ernst Happel stadion. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 48.000. Sudac: Artur Dias (Portugal) 6,5. Strijelci: 0:1 Modrić (6), 1:1 Baumgartner (9), 1:2 Livaja (69), 1:3 Lovren (72). Žuti kartoni: Sabitzer, Posch (Austrija), Perišić, Lovren (Hrvatska). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: IVAN PERIŠIĆ (HRVATSKA)

AUSTRIJA

1 (1)

Lindner 6, Posch 6,5 (od 62. Wöber 6), Danso 6, Alaba 6, Trimmel 6 (od 62. Lainer 6), Seiwald 6, X.Schlager 6,5, Sabitzer 6,5, Baumgartner 6,5 (od 82. Schmid -), Gregoritsch 6 (od 82. Onisiwo -), Arnautović 6 (od 62. Saračević 5,5).

HRVATSKA

3 (1)

Livaković 7, Stanišić 6,5, Lovren 7, Gvardiol 6,5, Barišić 6 (od 61. Sosa 6,5), Modrić 7,5, Brozović - (od 18. Majer 6), Kovačić 6,5 (od 84. Kramarić -), Vlašić 6,5 (od 84. Pašalić -), Perišić 7,5, Budimir 6 (od 61. Livaja 6,5).

0:1
Vlašić je odlično proigrao Modrića koji je još bolje primio loptu u kaznenom prostoru i s desetak metara pogodio donji lijevi kut

1:1
Ubačaj Sabitzera pred naša vrata glavom je dočekao Baumgertner te vrlo precizno pogodio u sam donji lijevi kut.

1:2
Perišić je ubacio na drugu vratnicu gdje je loptu dočekao Livaja i glavom je iz blizine poslao iza leđa Lindnera

1:3
Majer je ubacio slijeva na drugu vratnicu gdje se prikrao Lovren koji je pucao glavom s pet metara u malu mrežicu u desnom kutu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike