Novosti
NEZADOVOLJSTVO SUSTAVOM I STATUSOM

Mladi liječnici traže reformu, ministar ih poziva na dijalog
Objavljeno 25. rujna, 2022.
Nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je u subotu pred Ministarstvom zdravstva gdje su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom.

Prosvjed pod nazivom "Izliječimo zdravstvo zajedno" organizirala je Inicijativa mladih liječnika čiji je predstavnik Marin Smilović poručio da žele djela, a ne riječi i to već danas. "Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava, pregovaranje za naša prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu koeficijenata", rekao je Smilović, upozorivši da previše liječnika odlazi iz Hrvatske te ne žele da nas sutra nema tko liječiti. Poručio je da u organizaciji prosvjeda i njegovu financiranju nije sudjelovala ni jedna politička opcija, niti ih one zanimaju, a prosvjed predstavlja borbu liječnika za poboljšanje zdravstvenog sustava kako bi pacijentima i liječnicima bilo bolje. Svojim dolaskom prosvjed su podržali predstavnici svih krovnih liječničkih udruga - Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM). "Ovo je samo vrh ledene sante nezadovoljstva hrvatskih liječnika radnim uvjetima, statusom, ali isto tako i lošim upravljanjem sustavom", rekao je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić, koji je pozvao odgovorne da ne tjeraju mlade ljude iz Hrvatske.

Mirjana Livojević iz Inicijative upozorila je da mladi liječnici nakon 24-satnog dežurstva moraju odrađivati smjene jer nema nikoga drugoga. Upozorila je i da se na specijalizaciju čeka godinama, a onda željenu specijalizaciju ne dobivaju oni bez političke podrške.

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je kako se zdravstvena reforma ne može rješavati prosvjedima na ulici. “O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata. Danas smo otvorili vrata dijalogu i s predstavnicima Inicijative mladih liječnika čije zahtjeve podržavamo, ali ne i način njihova rješavanja prosvjedom”, priopćio je Beroš. Istaknuo je kako je Inicijativa već ranije u medijima najavila prosvjed kojim su željeli ukazati na potrebu bržeg rješavanja problema, a Ministarstvo je Inicijativu obavijestilo kako je pripremljen termin za sastanak 3. listopada na kojemu bi otvoreno i argumentirano razgovarali o svim pitanjima. Zaključio je da je većina pitanja koja u javnosti apostrofira Inicijativa već u postupku rješavanja jer su pripremljeni prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro idu u javnu raspravu, a kada će svi, pa i Inicijativa, moći iznijeti svoje prijedloge. Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji dijelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika, dodao je. Ministar je poručio kako su u svemu aktivno sudjelovale određene strukovne organizacije i udruge čiji su predstavnici bili sudionici prosvjeda te i od njih očekuje institucionalnu konstruktivnu suradnju. “Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozima može nas odvesti korak naprijed prema učinkovitijem zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš. H/D.Pav.
3.

listopada trebao bi se održati sastanak ministra s mladim liječnicima

Možda ste propustili...