Svijet
”VATRENI” GOVOR U UN-U, KAOS U ZEMLJI

Lavrov optužio Zapad za rusofobiju, u Rusiji sve jače nezadovoljstvo mobilizacijom
Objavljeno 25. rujna, 2022.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritizirao zapadne nacije u subotu zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim narodima da Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele "uništiti" njegovu zemlju."Službena rusofobija na Zapadu je bez presedana. Opseg je groteskan", rekao je Lavrov u vatrenom govoru u Općoj skupštini UN-a: "Oni se ne libe objaviti namjeru da nanesu ne samo vojni poraz našoj zemlji već i da unište i slome Rusiju."

Nakon nekoliko dana u kojima su zapadni čelnici osuđivali rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je iskoristio red Rusije za govornicom Opće skupštine kako bi uzvratio na napad na Moskvu predvođen Washingtonom. Sjedinjene Države, rekao je, proširuju Monroeovu doktrinu - svoju deklaraciju iz 19. stoljeća o Latinskoj Americi kao svojoj isključivoj sferi utjecaja - i "pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište". "Proglasivši se pobjednikom u hladnom ratu, Washington se uzdigao gotovo do Božjeg poslanika na Zemlji, bez ikakvih obveza osim svetog prava da nekažnjeno djeluje gdje god želi", rekao je. Također je branio referendume održane u petak u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom tvrdeći da se radi o ljudima koji traže zemlju "na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina".

Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate "lažnih" referenduma, smatrajući ih dijelom nastojanja da se granice promijene silom.

Čelnici dvaju domova ruskog parlamenta Valentina Matvijenko i Vjačeslav Volodin u nedjelju su izrazili zabrinutost zbog niza pritužbi na mobilizaciju, naredivši regionalnim dužnosnicima da uspostave kontrolu nad situacijom i riješe "ekscese" koji su pojačali bijes javnosti. Odluka predsjednika Vladimira Putina da naredi prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata potaknula je prosvjede diljem zemlje i bijeg iz države muškaraca sposobnih za služenje, što je stvorilo gužve na granicama i rasprodaju letova. Niz izvješća pokazuje da su u rat pozvani i oni koji nemaju vojnog iskustva, što je suprotno tvrdnjama ministra obrane Sergeja Šojgua da će biti pozvani samo oni koji su već služili.

Dužnosnici su objavili da bi se trebalo mobilizirati do 300 tisuća ljudi, no analitičari i neovisni ruski mediji pišu kako je stvarni broj puno veći, što Kremlj odbacuje. Skupine za ljudska prava tvrde da je na prosvjedima protiv mobilizacije uhićeno više od dvije tisuće ljudi. Društvene mreže pune su snimki iz centara za mobilizaciju gdje su zabilježene tučnjave i izražavanje nezadovoljstva regrutiranih prema službenicima. H
Društvene mreže pune su snimki iz centara za mobilizaciju gdje su zabilježene tučnjave