Novosti
INSPEKTORAT PUNOM PAROM NADZIRE DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA

Inspektori u Osijeku: Svaki četvrti nadzor otkrio prekršaj
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Tržišna i turistička inspekcije do sada su obavile 2025 nadzora i pri tome utvrdile 606 povreda odredbi

Od stupanju na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, 5. rujna, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata započele su s nadzorom dvojnog iskazivanja cijena u cilju zaštite potrošača i pravilnog informiranja o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima. Iz DIRH-a navode da su nadzorima obuhvaćeni poslovni subjekti koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga, odnosno trgovci, ugostitelji i drugi pružatelji usluga.



Rad trgovina


U odnosu na nadležnost Državnog inspektorata, napominju da tržišna inspekcija provodi nadzore u području prodaje robe i pružanja usluga, odnosno je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv i vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, je li istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan i lako uočljiv način, kao i je li pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos uz prikaz fiksnog tečaja. Turistička inspekcije provodi iste nadzore kao i tržišna inspekcija, ali u području ugostiteljske djelatnosti, pružanja ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu, boravišne odnosno turističke pristojbe. Od 5. do 20. rujna tržišna i turistička inspekcije obavile su ukupno 2025 inspekcijskih nadzora i pri tome utvrdile 606 povreda odredbi.

Prema podatcima Državnog inspektorata, najviše se kršila odredba u smislu neisticanja i nepravilnog isticanja fiksnog tečaja (u poslovnim prostorijama nije iskazan fiksni tečaj ili je iskazan nepravilno, primjerice tečaj nije iskazan u punom brojčanom iznosu) i one čine čak 41 posto ukupno utvrđenih povreda odredbi. U 33 posto slučajeva poslovni subjekt nije na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način istaknuo cijene, a u 23 posto slučajeva nije dvojno iskazao cijene (neiskazivanje maloprodajne cijene u eurima i/ili neiskazivanje cijene za jedinicu mjere u eurima, poslovni subjekt nije pravilno preračunao novčane iznose sukladno pravilima za preračunavanje). Najmanje kršenja utvrđeno je kada je riječ o neiskazivanju dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja što čini samo 3,5 posto ukupno utvrđenih povreda.

Od ukupne brojke svih nadzora tržišna inspekcija ih je obavila 1296 (1267 redovnih i 29 na temelju prijava potrošača) od čega su u području trgovine obavljena 833 inspekcijska nadzora, dok su 463 nadzora obavljena kod frizera, krojača, usluga popravaka i sličnih, a koji su također obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima. U 1296 obavljenih nadzora ukupno je utvrđeno 378 povreda odredbi zakona, od toga 65 povreda se odnosi na činjenicu da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 122 povrede odnose se da poslovni subjekt nije istaknuo cijene na jasan i lako uočljiv način, 178 povreda odnosi se na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja, 13 povreda odnosi se na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja. U istom razdoblju tržišni inspektori u Područnom uredu Osijek obavili su ukupno 338 redovnih inspekcijskih nadzora, i to 156 inspekcijskih nadzora nad pravnim osobama, a 182 inspekcijska nadzora nad fizičkim osobama – obrtnicima. Od ukupnog broja obavljenih nadzora u 284 nije bilo kršenja zakona, a u 54 inspekcijska nadzora ukupno su utvrđene 84 povrede. Od toga se najviše, 49 povreda, odnosi na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja, slijedi 20 povreda koje se odnose na neisticanje cijena na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, devet povreda jer nisu dvojno iskazane cijene, te se šest povreda odnose na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Nadzori u Osijeku


Tržišni inspektori Državnog inspektorata u Osijeku obavili su ukupno 118 redovnih nadzora nad provedbom odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH od čega u 88 nadzora nisu utvrđene povrede, dok su u 30 ukupno utvrđene 34 povrede. U dva slučaja poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, tri su se povrede odnosile na neisticanje cijena na jasan i lako uočljiv način, te se isto toliko povreda odnosilo na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, dok se 26 povreda odnosilo na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja.

Turistička inspekcija obavila je ukupno 758 redovnih nadzora, i to 387 nad pravnim osobama te 371 inspekcijski nadzora nad fizičkim osobama – obrtnicima. U 566 slučajeva nisu utvrđene povrede zakona, dok je u 192 inspekcijska nadzora ukupno utvrđeno 228 povreda odredbi zakona. Od toga su se 74 povrede odnosile na činjenicu da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 78 povreda odnosi se na neisticanje cijena na jasan i lako uočljiv način, 68 povreda odnosi se na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja te se osam povreda odnosi na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja. Turistički inspektori također su u Područnom uredu Osijek, u istom razdoblju, obavili ukupno 114 redovnih nadzora, i to 56 nadzora nad pravnim osobama, a 58 nad fizičkim osobama – obrtnicima. U 70 posto slučajeva nisu utvrđene povrede, dok su u 34 nadzora ukupno utvrđene 42 povrede odredbi zakona.

Tomislav Prusina
PRVI PUTA OPROST, DRUGI PUT SE PLAĆA
Za kršitelje odredbi zakona propisana su izuzeća od pokretanja prekršajnog postupka, odnosno primjena načela oportuniteta, u slučajevima utvrđenog prekršaja za prvi put, i to samo ako je nadzirana osoba tijekom nadzora ili u određenom roku otklonila utvrđene nepravilnosti i nedostatke. No, ako se ne otklone nepravilnosti tijekom nadzora ili u određenom roku, slijedit će prekršajne mjere. One se za pravnu osobu kreću u rasponu od 20.000 do 100.000 kuna (od 2650 do 13.270 eura), za odgovornu osobu u pravnoj osobi u rasponu od 5000 do 15.000 kuna (od 660 do 1990 eura), te fizičku osobu – obrtnika, fizičku osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, iznajmljivača i nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u rasponu od 5000 do 10.000 kuna (od 660 do 1320 eura). Propisana je isto tako i mogućnost izricanja novčanih kazni na mjestu prekršaja, osim u slučaju ponovljenog prekršaja, i to za pravnu osobu, obrtnika, fizičku osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, iznajmljivača i nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u iznosu od 4000 kuna (530 eura), te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 1000 kuna (130 eura).

ETIČKOM KODEKSU PRISTUPILO 880 TVRTKI
Od 16. kolovoza, kada je Ministarstvo gospodarstva utvrdilo Etički kodeks, kao jedan od zaštitnih mehanizama potrošača s ciljem pouzdane i transparentne provedbe zamjene kune eurom, pristupilo mu je oko 880 poslovnih subjekata iz cijele Hrvatske. Kao što je bilo očekivano, najviše je poslovnih subjekata pristupilo iz Zagreba, 286, zatim iz Istarske županije, 65, te Varaždinske županije, 62. Najmanje poslovnih subjekata pristupilo je iz Požeške županije, tek pet, Ličko-senjske osam, Šibensko-kninske 10, Zadarske 11 i Brodsko-posavske 14 poslovnih subjekata. Iz Osječko-baranjske županije pristupila su 33 poslovna subjekta od čega u Osijeku 14 tvrtki, Đakovu 11, Valpovu dva te po jedna u ostalih nekoliko gradova. Među tvrtkama i društvima iz Osijeka najviše je onih koje se bave trgovinom, a zastupljene su i tvrtke koje se bave komunalnim, obrazovnim, zdravstvenim i kozmetičkim uslugama. Tu je Saponia, dva gradska poduzeća - Ukop i Osječki sajam - zatim Belje... Od velikih gradova Split ima dvostruko više tvrtki koje su pristupile Etičkom kodeksu od Osijeka, znači 28, dok je sa sjedištem u Rijeci prijavljeno 25 društava. Više od njih ima Varaždin, 29, a Požega primjerice samo jednu tvrtku koja je pristupila Etičkom kodeksu. Pristupanje Etičkom kodeksu je dobrovoljno i potpuno besplatno, a poslovni subjekti time stječu pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake Etičkog kodeksa na svoja prodajna mjesta i mjesta pružanja usluga. Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom “Svaki cent se broji, svaka kuna se računa” i poslovni subjekti joj mogu pristupiti do 31. prosinca 2023. Transparentnoj zamjeni kune eurom do kraja 2023. mogu pridonijeti i svi potrošači unošenjem pohvala ili pritužbi za one poslovne subjekte koji su pristupili Etičkom kodeksu.

NADZORI TURISTIČKIH INSPEKTORA
Turistički inspektori Državnog inspektorata u Osijeku od 5. do 20. rujna obavili su ukupno 39 redovnih nadzora. U 32 inspekcijska nadzora nisu utvrđene povrede zakona, dok je u sedam nadzora ukupno utvrđeno 10 povreda zakona, od toga se jedna povreda odnosi na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, pet se odnosi na neisticanje cijena na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, tri se povrede odnose na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja, te se jedna povreda odnosi na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. Iz DIRH-a poručuju da nastavljaju nadzorne aktivnosti “kako bi se svi poslovni subjekti uskladili s obvezom dvojnog isticanja cijena, u cilju zaštite i informiranja potrošača u procesu uvođenja eura kao službene valute u RH”.