Novosti
STRATEŠKI PLAN POLJOPRIVREDNE POLITIKE POSLAN EK-U

Mogućnost korištenja 3,8 milijardi eura iz poljoprivrednih fondova
Objavljeno 25. rujna, 2022.
Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje 2023. - 2027., temeljni dokument za korištenje sredstava EU poljoprivrednih fondova, poslan je na odobrenje u Europsku komisiju, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Odgovor EK-a očekuje se u roku od šest tjedana. U međuvremenu Ministarstvo poljoprivrede nastavlja rad na pripremi provedbe Strateškog plana u partnerstvu sa svim dionicima, ističe se u priopćenju.

Strateški plan ZPP-a temeljni je dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova. Ukupni iznos sredstava - koji će biti na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda, šumoposjednicima, proizvođačkim organizacijama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, lokalnim akcijskim grupama te onima koji će informirati i educirati poljoprivrednike i šumoposjednike i pomoći im pri uvođenju inovativnih rješenja - iznosi gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje. S obzirom na izazove s kojima se susreće i hrvatska poljoprivreda, Vlada RH povećala je stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto, čime je omotnica za hrvatsku poljoprivredu povećana za 103,5 milijuna eura, navode iz Ministarstva. Također, dodaju, Vlada RH je tijekom pregovara u sklopu paketa mjera za otpornost i oporavak za hrvatske poljoprivrednike osigurala dodatnih 201 milijun eura EURI sredstava koja su stavljena na raspolaganje kroz Program ruralnog razvoja u dvije godine prijelaznog razdoblja.

Strateški plan ZPP-a, osim same potpore za ekološku poljoprivredu vrijedne više od 237 milijuna eura, osigurava dodatna sredstva i zasebne natječaje za ekološke proizvođače, a dodane su još dvije poljoprivredno-okolišne vrste potpora te je povećan iznos sredstava za korištenje obnovljivih izvora energije. Također, Strateškim planom 2023. - 2027. osigurano je više od 229 milijuna eura ukupnih javnih sredstava za primarnu proizvodnju te 160 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda s ciljem stvaranja proizvoda dodane vrijednosti te dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, uz novu potporu za junice, s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću. H
Ministarstvo ističe da je generacijska obnova ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede