Regija
NATJECALO SE PET EKIPA MAJSTORA

Održana 3. Vinkovačka kazanijada
Objavljeno 25. rujna, 2022.
VINKOVCI - Na Krnjašu, jednom od najstarijih dijelova Vinkovaca, na platou ispred jedine preostale vinkovačke krčme "Krnjaš" održana je 3. Vinkovačka kazanijada na kojoj, sada već tradicionalno, majstori u pečenju rakije pokazuju svoje umijeće, ljubopitljivo skrivajući svoje tajne pri izradi ovog napitka za koji tvrde da liječi sve bolesti, pa i one ljubavne. Ove godine Kazanijada je okupila pet kazana (prošle godine ih je bilo osam) i oko svakog kazana je vladala živost jer i nakana ove manifestacije je druženje i uživanje u društvu znalaca pečenja i pijenja rakije.


Kazanijada je održana uz potporu Grada Vinkovaca i MUP-a, pa je dio Ulice Josipa Kozarca od mosta na Nevkošu do stare brane bio zatvoren za promet. Da bi raspoloženje bilo na visini zadatka, pobrinuli su se tamburaši sastava D-mol.

- Cilj nam je održati tradiciju. Prvo što treba za ovaj posao jest imati ljubav za ovo, jer od svakog posla koji se bez ljubavi radi nema ništa, a naravno da i šljiva mora biti zrela i dobro ukomljena. Potrebno je pričekati 20-ak dana da bi se moglo krenuti peći - pojašnjava Milan Kanazir, vlasnik “Krnjaša” i glavni organizator Kazanijade, dodajući kako je ispečeno 60- ak litara rakije, ali se ne može ocijeniti i proglasiti pobjednika jer je svježa i žiri će pričekati da “sazrije”. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike