Regija
ZBOG OSJETNOG PADA BROJA STANOVNIKA

Lokalni proračuni gube znatan dio prihoda državne pomoći?
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Izračun fiskalnog izravnanja do sada išao prema popisu iz 2011.
ŽUPANJA - Konačni rezultati popisa stanovništva pokazuju da najveći pad, od čak 20,28 posto, u posljednjih deset godina bilježi Vukovarsko-srijemska županija, a gotovo se trećina odnosi na županjsku Posavinu. Grad Županja i osam općina na tome području ostali su bez više od 10 tisuća stanovnika. U Županji ih, prema rezultatima, živi 9153, gotovo 3000 manje nego prema popisu iz 2011. godine.

Poražavajuća demografska stvarnost pretočena u konkretne brojke odrazit će se i na punjenje lokalnih proračuna, čega se lokalni čelnici, svjesni ozbiljnosti situacije, već duže vrijeme pribojavaju. Ako država ne bude intervenirala i ne osmisli način kompenzacije izgubljenog dijela sredstava, nagodinu će lokalnim jedinicama biti znatno srezani prihodi od fiskalnog izravnanja koji se obračunavaju prema glavi stanovnika. Nakon što je 1. siječnja 2018. stupio na snagu, Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave osnažio je lokalne proračune koji su zahvaljujući osjetno većim poreznim prihodima prodisali. Fiskalnu decentralizaciju mnogi lokalni čelnici stoga smatraju najkonkretnijom mjerom Vlade RH, koja je brojnim gradovima i općinama omogućila mnogo lakše funkcioniranje i ulaganja u razvoj i društvenu nadogradnju.

Njome država ublažava nejednakosti proizišle zbog nejednakog rasporeda prihoda na nižim, lokalnim razinama. Smanjujući razlike u prihodima nastoji smanjiti i razlike u potrošnji. U ovoj će se godini u županjsku Posavinu od fiskalnog izravnanja sliti približno 54 milijuna kuna. Za Županju je za 2022. utvrđen iznos od gotovo 12 milijuna kuna, za Općinu Drenovci 7,8 milijuna kuna, Babinu Gredu i Gunju približno po 5,9 milijuna kuna, Bošnjake 5,3 milijuna, Općinu Cerna 5,1 milijun, a Općinu Vrbanja 4,8 milijuna kuna. Gradište i Štitar će od fiskalnog izravnanja u ovoj godini uprihoditi oko 3,6 milijuna kuna. Ta su se sredstva, kao i dosadašnjih godina, obračunavala i isplaćivala po stanovniku prema popisu iz 2011., no nakon objave konačnih rezultata popisa iz 2021. izračun će se, iako to iz Ministarstva financija još nisu potvrdili, raditi prema njima. A zbog osjetnog pada broja stanovnika županjska Posavina će, kako stvari stoje, u 2023. ostati bez približno 13 milijuna kuna značajne pomoći iz državnog proračuna. Županja će, primjerice, od fiskalnog izravnanja, ako ne dođe do nekih izmjena, nagodinu uprihoditi oko tri milijuna kuna manje. Točni iznosi na koje će pojedine lokalne jedinice moći računati znat će se nakon usvajanja državnog proračuna za 2023. u kojemu će biti utvrđen ukupan iznos sredstava fiskalnog izravnanja.

Ministar financija Marko Primorac prije nekoliko dana donio je odluku o udjelu sredstava za pojedinu općinu, grad i županiju u ukupnim sredstvima fiskalnog izravnanja za 2023. godinu, a lokalni čelnici sada sa strepnjom očekuju izračune konkretnih iznosa jer su im ta sredstva, naglašavaju, vrlo bitna za daljnje funkcioniranje.

Marija Lešić Omerović
VJERUJU DA ĆE DRŽAVA REAGIRATI I POMOĆI
Gotovo 30 posto stanovnika izgubile su tri općine u Cvelferiji, na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, i smanjenje prihoda bit će im, kažu lokalni čelnici, veliki udarac i korak unatrag. Vjeruju da će država naći načina i kompenzirati razliku. Ta su im sredstva, ističe Gunjanac Anto Gutić, omogućila da konačno mogu normalno funkcionirati i ulagati u razvoj i projekte. “Država ne smije dopustiti da strateško pogranično područje RH ostane bez stanovnika jer daljnje iseljavanje neće biti dobro za hrvatsku budućnost”, upozorava. I načelnik Drenovaca Josip Nasurović smatra da bi država trebala imati sluha i potruditi se zadržati ljude uz granicu. “Fiskalno izravnanje jedini nam je siguran izvor financiranja, dobivamo 650 tisuća kuna mjesečno, i to nam jako puno znači. Tražit ćemo da se smanjenje prihoda bar donekle ublaži. Zbog ozbiljnosti situacije kucat ćemo na vrata Ministarstva financija, ali i ministarstva obrane, hrvatskih branitelja i upozoriti na stratešku važnost ovoga područja, jer istočna je granica jako osjetljiva”, zaključuje.

Možda ste propustili...

PRVI NA UDARU NAPADA ELITNIH SRPSKIH SNAGA KOJE SU NADIRALE S ISTOKA

Obilježena 33. godišnjica osnutka 109. vinkovačke brigade

U KOLIJEVCI NOGOMETA 31. SVIBNJA PREMIJERA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Službeni uvod u EURO 2024. kreće iz Županje

Najčitanije iz rubrike