Regija
U ZMAJEVCU ODRŽAN 17. VINSKI BOR MARATON

Baranjsku vinsku prijestolnicu posjetilo više od 10.000 osoba
Objavljeno 26. rujna, 2022.

ZMAJEVAC - Bez sumnje najveća fešta na otvorenom u Hrvatskoj proteklog vikenda bio je dvodnevni, XVII. Vinski bor maraton u Zmajevcu, za koji je prijavljeno više od dvije tisuće "maratonaca" iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Njemačke…

Prvi dan, prema već iskušanom receptu, bio je rezerviran za "Premium maraton", kada posjetitelji imaju priliku kušati najbolje od najboljeg, vina baranjskih vinara vrhunske kvalitete. Gosti premium vinskog maratona bili su pjevačica Tijana Dapčević, koja je predstavljala Sjevernu Makedoniju na Eurosongu, mađarski violinistički virtuoz, Bernadett Nyári te The Frajle. Jedna od ‘‘frajli‘‘, Jelena Buča, uoči koncerta u Podrumu Zajec predstavila je svoju prvu knjigu. Premium vinski maraton otvorio je saborski zastupnik Robert Jankovics u pratnji dviju voditeljica - posebne gošće ovogodišnjeg maratona Renate Sopek i Monike Molnar.

Dio uzvanika na otvorenju predvodio je konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, Zoltán Császár, ravnateljica zaklade Economica Hungarika Hajnalka Palizs-Tóth, te izvršni predsjednik i potpredsjednici DZMH Oliver Matijević, Erik Munk, Janoš Andoči, Kristian Palinkaš i Zoltan Čerepeš. Drugoga dana manifestacije, u subotu, na tisuće je ljudi, s čašama u rukama, ‘‘trčalo‘‘ zmajevačkim surducima. Maratonci su i ove godine mogli birati gdje će započeti svoju vinsku avanturu, na crvenoj, zelenoj i žutoj vinskoj cesti odnosno u Katoličkom ili Reformatorskom surduku, odnosno u Ružinoj ulici.

Za one koji se ne mogu oduprijeti natjecateljskom duhu, postoji i formalni pobjednik maratona - onaj tko prvi obiđe sve podrume i vrati se na start, odnosno dođe na cilj sa svim pečatima. No o tome se najmanje priča, jer se gotovo nitko u Zmajevac ne dođe natjecati, nego dobro zabaviti. Vinski je maraton, naime, kao stvoren za dobro znanu sportsku izreku "važno je sudjelovati". Tko je jednom posjetio vinsku prijestolnicu Baranje u vrijeme Maratona, uvijek se iznova vraća. Jer svaki novi maraton novi je doživljaj, čiju izvrsnost jamče vrhunski vinari (ove su godine 22 vinara ponudila svoja vina), pejzaži od kojih zastaje dah, pregršt glazbe i dobra vibra koju nude zmajevački surduci. Manifestacija je to kojom Zmajevčani istovremeno promoviraju kulturu i običaje mađarske zajednice, gospodarske interese mjesnih vinara, ali i nedvosmislene interese promocije baranjskog turizma. A da je tome doista tako, dokaz su i zauzeti baranjski smještajni kapaciteti proteklog vikenda. Prema procjenama organizatora tijekom dvodnevne manifestacije zmajevačkim je surducima prošlo više od 10.000 posjetitelja. Zemlje partneri ovogodišnjeg maratona bile su Mađarska i Sjeverna Makedonija.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike