Regija
30 GODINA UDRUGE HVIDR-a SLATINA

Invalidi svojim ranama svjedoče kako se vodio Domovinski rat
Objavljeno 24. rujna, 2022.
Predsjednik Nenad Križić zahvalio je svima koji su pomagali rad HVIDR-e i sudjelovali u aktivnostima na zaštiti digniteta Domovinskog rata

SLATINA - Udruga HVIDR-a Slatina, koja broji 151 člana i koja je često u gradu i županiji isticana kao jedna od najaktivnijih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svečanim je programom obilježila 30 godina postojanja i uspješnog rada.


Obilježavanje te značajne obljetnice započelo je prisjećanjem i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika u Parku 136. slatinske brigade. Cvijeće i upaljene lampione položili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem, predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ Matom Bubašem i predsjednikom Udruge HVIDR-a Slatina Nenadom Križićem, a potom i tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža, predstavnica Područnog odjela Virovitica Marina Kraljić, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek pri Ministarstvu obrane Dalibor Bajči, zamjenik načelnika Policijske postaje Slatina Ivan Birkić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić s načelnicima susjednih općina Mikleuš Robert Grabar, Nova Bukovica Tomislav Bračun i Voćin Predrag Filić.

Na svečanom skupu u Hrvatskom domu dobrodošlicu brojnim uzvanicima poželio je predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, koji je govorio  o osnivanju udruge na nacionalnoj i virovitičko-podravskoj županijskoj razini, te u Slatini 2. srpnja 1992. godine.


Kao razloge za osnivanje udruge naveo je potrebu ostvarivanja prava brojnih ranjenih hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, a udruga se tijekom godina na području grada Slatine i pet susjednih općina bavila rješavanjem problema branitelja vezanih uz liječenje, skrb, psiho-socijalnu pomoć i rješavanjem administrativnih prepreka u ostvarivanju prava.

Prisjetio se također osnivača udruge na čelu s Vladom Međumurcem i svih predsjednika u njenom kontinuiranom djelovanju do danas, kao i ratnog puta slatinskih vojnih postrojba, 64. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde i 136. brigade Hrvatske vojske.
Govoreći o aktivnostima i projektima slatinske HVIDR-e, usmjerenim na očuvanje istine o Domovinskom ratu i čuvanje uspomene na sve poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata, osobito na žrtve Voćina, Četekovca, Čojluga i Balinaca, Križić je istaknuo pomoganje članovima pri rješavanju statusa, dodjele činova, umirovljenja, stambenog zbrinjavanja, reguliranja zapošljavanja. Zahvalio je svima koji su podržali osnutak udruge i pomagali njezin rad, te sudjelovali u aktivnostima na zaštiti digniteta Domovinskog rata. U to ime čak 94 zahvalnice, uz predsjednika Križića, zaslužnima su uručili gradonačelnik Denis Ostrošić, njegov zamjenik i potpredsjednik HVIDR-e Ilija Nikolić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, župnik Župe bl. Ivana Merza Slatina preč. Nikola Jušić i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

Uz čestitke na obljetnici, gradonačelnik Denis Ostrošić istaknuo je neprocjenjivi doprinos članova HVIDR-e u Domovinskom ratu te dodao da zb o postignutih rezultata djelovanje udruge nije samo simbolično. Predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, kao dugogodišnji predsjednik slatinske HVIDR-e i izaslanik župana Igora Androvića, naglasio je potrebu očuvanja jedinstva, međusobnog poštovanja i očuvanja sjećanja na žrtve utkane u temelje hrvatske države. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda čestitke je uputio glavni tajnik toga Ministarstva Ivica Akmadža, uz zahvalnost na dosadašnjem kvalitetnom radu i iskazanu podršku Ministarstva hrvatskih branitelja.

Predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić podsjetio je da HVIDR-a kao druga braniteljska organizacija osnovana u Hrvatskoj okuplja 130 gradskih i općinskih udruga, 20 županijskih i Grad Zagreb sa 35.000 članova.


– HVIDR-a kao jedna od respektabilnih udruga okuplja stvarne invalide Domovinskog rata, koji su, poslije poginulih, svojim ranama jedini svjedoci događaja kako se vodio Domovinski oslobodilačku rat. Moram podsjetiti da na području Virovitičko-podravske županije, od Orahovice do Pitomače, danas ima 1786 registriranih invalida Domovinskog rata. Svjesni smo da je više od 230 poginulih u našoj županiji, stotinu ubijenih civila, i mi kao organizacija želimo istinu o domovinskom ratu kao se ti događaji ne bi zaboravili i ponovili.

Svjedočeći o događajima, pišući knjige, snimajući filmove i prikupljajući materijale, želimo da svatko na svoj način doprinese da se određene stvari rasvijetle i da ne budu zaboravljene, jednako tako da sudjeluje na otkrivanju zločinaca i njihovih nedjela. Često institucije svoj posao ne odrade ili ne žele odraditi do kraja, naročito kad je riječ o Četekovcu i Voćinu. Državno odvjetništvo često ili ne želi, ili ne prepoznaje da ratni zločin ne zastarijeva i da svi moraju biti privedeni pravdi. Imamo u našoj županiji i četiri nestale osobe, koje trebamo naći kako bismo ih pokopali i s dužnim pijetetom im se klanjali. – rekao je uz ostalo predsjednik nacionalne HVIDR-e.      
Đakić je također rekao da HVIDR-a kroz programe tumači što je Domovinski rat, obilježava sve datume pobjeda i stradanja, brine o svome članstvu i njihovim obiteljima i pomaže svi braniteljima.

– Vjerujem da ćete svi i dalje u zajedništvu i slozi raditi u interesu hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja, promicati Domovinski rat kao svetinju, da ćemo skupa postići lijepu, svijetlu budućnost za hrvatske branitelje kroz sve vidove pomoći našeg Ministarstva i Vlade RH, koja izuzetno cijeni i brine o braniteljima. – rekao je Đakić.


Svečanost obilježavanja 30. obljetnice osnutka Udruge HVIDR-a Slatina završena je himnom nacionalne HVIDR-e i prigodnim domjenkom.  

Petar Žarković

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike