Svijet
DRUGI DAN 'REFERENDUMA' U OKUPIRANIM DIJELOVIMA UKRAJINE

Naoružani muškaraci tjeraju stanovnike da izađu na birališta
Objavljeno 24. rujna, 2022.

Takozvani referendumi o pridruživanju okupiranih dijelova Ukrajine Rusiji održavaju se drugi dan, usprkos velikom protivljenju međunarodne zajednice.

Ruski mediji prenose snimke građana na biralištima u subotu, s prozirnim glasačkim kutijama u kojima se vidi odabir na listićima.

Glasanje za koje je međunarodna zajednica rekla da nije legitimno održava se u istočnim regijama Luhansk i Donjeck te u središnjoj Zaporižji i južnom Hersonu.

Društvenim medijima širi se snimka naoružanih muškaraca koji navodno tjeraju stanovnike da izađu na birališta.

Ukrajinski glavni stožer objavio je da „zaposlenici 'izbornih odbora' u prisustvu naoružanih vojnika Ruske Federacije” prikupljaju potpise lokalnih stanovnika u njihovim domovima.

Glasanje bi trebalo trajati do utorka, no o rezultatu nitko ne dvoji – pridruživanju Rusiji četiri regije za koje Kremlj kaže da se može odviti brzo nakon dovršetka referenduma.

Američki predsjednik Joe Biden kasno u petak rekao je kako su glasanja „lažni povod za aneksiju dijelova Ukrajine silom, što je kršenje međunarodnog prava”.

„Radit ćemo s našim saveznicima i partnerima da uvedemo dodatne brze i teške ekonomske gubitke za Rusiju”, dodao je Biden.

Vladimir Putin je u srijedu objavio djelomičnu mobilizaciju ruskih državljana, a pozive su dobili i stanovnici okupiranog Hersona i Zaporižje, tvrdi ukrajinska vojska. H

Možda ste propustili...

SUSRET NJEMAČKE MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA I SLOVENSKE MINISTRICE

Zemlje zapadnog Balkana brže u EU

OSUMNJIČENI ISLAMIST UBIO NJEMAČKOG TURISTA NOŽEM

Za napad na turiste u Parizu sumnja se na terorizam