Sport
KVALIFIKACIJE ZA U21 EURO 2023.

Hrvatska na uzvrat s Dancima putuje s pogotkom prednosti
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Vidović i Beljo donijeli su 2:0 našoj mladoj reprezentaciji na poluvremenu, no Danci su u nastavku uspjeli ublažiti poraz

Hrvatska U21 reprezentacija svladala je Dansku sa 2:1 u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za odlazak na Euro sljedeće godine u Rumunjskoj i Gruziji. Izabranici Igora Bišćana stekli su dva pogotka prednosti u prvom poluvremenu, zahvaljujući Vidoviću i Belji, no Danci su u nastavku uspjeli smanjiti zaostatak te potpuno otvorenim ostaviti uzvrat sljedećeg utorka u Vejleu.



Hrvatska je povela rano iz prve opasnije akcije koju je započeo i završio Vidović. On je uposlio Sučića, koji je na desnom boku pronašao Čolinu, a naš bočni igrač je u kaznenom prostoru uočio neometanog Vidovića, koji je precizno poslao loptu u donji desni kut nemoćnog danskog vratara Hermansena. Pokušali su gosti brzinski izjednačiti, već dvije minute kasnije Kjaergaard je ušao u naš kazneni prostor, no otišao je dosta iskosa slijeva, pa mu je Kotarski uspio skratiti kut te odbiti u korner. U 15. minuti nova prijetnja za dansku mrežu, ponovno je u akciji bio Vidović, ovaj put kao asistent, pronašao je Šegu, koji je s lijeve strane gađao suprotni kut, no Hermansen je uspio odbiti i spasiti svoju reprezentaciju da se u ranoj fazi susreta ne nađe u još većem zaostatku. Uslijedilo je razdoblje igre u kojemu se nije ništa konkretnije događalo, lopta je kružila po sredini terena bez pravih akcija prema jednom ili drugom golu. Kreativnu stanku prvi su prekinuli Danci, Daramy je slijeva pronašao O‘Reileyja koji je neometan pucao s 15 metara, ali je srećom njegov udarac završio malo iznad grede. Bilo je to upozorenje našim mladim reprezentativcima, no kao da ga nisu ozbiljnije shvatili jer su dopustili Dancima preuzimanje kontrole. Igra se preselila na našu polovicu terena, no opasnije ubačaje u naš šesnaesterac "čistili" su najprije Čolina pa Franjić. Kao da su naši igrači time htjeli navući goste na veći rizik te im "prodati" kontru iz koje su poveli 2:0. Čolina i Sučić oduzeli su loptu pred našim šesnaestercem, dobio ju je usamljeni Beljo na centru, koji ju je proslijedio na lijevu stranu gdje se sjurio Šego te ubacio u kazneni prostor, točno na glavu Belje, koji se naklonio i s desetak metara pogodio bliži, lijevi kut.

Odmah u prvoj minuti nastavka gosti su umalo smanjili rezultat. O’Riley je ubacio slijeva, Soldo u padu pokušao odbiti, no lopta je u paraboli krenula prema nebranjenoj mreži, a spasio je Smolčić koji je ispred gol-linije izbio. Ono što Dancima nije uspjelo tada, pošlo je za nogom u 58. minuti. Na jedan ubačaj s desne strane pomalo je neodlučna bila naša obrana, lopta je i uz nešto sreće stigla do Tengstedta, koji je volejom svladao nemoćnog Kotarskog. Planski ili prisilno, Hrvatska se u drugom poluvremenu nije uspjela nametnuti, uglavnom se branila te tek povremeno pokušavala prijetiti. Na prvu ozbiljniju akciju naših u nastavku trebalo je čekati sve do 76. minute kada je Šego lijepo prošao po lijevoj strani i vratio povratnu Šimiću, koji se umjesto udarca odlučio na dodavanja, pa su Danci otklonili opasnost. Sličan je epilog bio i nakon četiri minute kada je po istoj strani prošao i Biuk, ponovno bez konkretne prijetnje, koju smo u završnici susreta gledali pred našim vratima. Najprije je Vušković (84.) u korner odbio opasan udarac Gronbaeka, a potom je isti igrač prijetio i iz slobodnog udarca s ruba šesnaesterca, ali je Kotarski bio na mjestu pa je Hrvatska sačuvala minimalnu prednost za uzvrat.

Goran Roguljić
Hrvatska       2 (2)

Danska       1 (0)

PULA - Stadion “Aldo Drosina”. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 4225. Sudac: Goga Kikačeišvili (Gruzija). Strijelci: 1:0 Vidović (9), 2:0 Beljo (37), 2:1 Tengtedt (58). Žuti kartoni: Pršir, Čolina (Hrvatska), Frendrup (Danska).

HRVATSKA: Kotarski, Smolčić, Vušković, Soldo, Čolina, Franjić, Pršir (od 67. Hodža), Vidović (od 67. Biuk), Sučić, Šego (od 88. Pašalić), Beljo (od 67. Šimić).

DANSKA: Hermansen, Carstensen, Kristensen, Ross, Kristiansen, Kjaergaard, Frendrup (od 78. Bidstrup), O’Riley (od 68. Gronbaek), Daramy, Tengstedt (od 78. Kvistgaarden), Isaksen (od 68. Jorgensen).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike