Regija
KONFERENCIJA "ODRŽIVOST KULTURNE BAŠTINE" U BELIŠĆU

Struka o obnovi palače, Gutmannovima i povezivanju kulturnog nasljeđa s turizmom
Objavljeno 24. rujna, 2022.
BELIŠĆE - U obnovljenoj palači Gutmann održana je tematska konferencija naslovljena "Održivost kulturne baštine", a oganizirali su ju Grad Belišće i gradska Turistička zajednica u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Osijeku, obavještavaju iz Grada.

- Željeli smo, nakon završetka obnove palače, na ovaj način promovirati ovu predivnu zgradu i obnovljeni prostor. Vjerujemo da će u programima koji se budu organizirali u palači Gutmann u budućnosti uživati kako Belišćani tako i svi drugi koji nam dođu u goste. Na tom tragu posebno pozdravljam sve prisutne čuvare baštine, jer danas govorimo i o održivosti kulturne baštine u bilo kojem segmentu, bila ona financijska ili uvjetovana sadržajem. Zahvaljujemo onima koji se trude svojim entuzijazmom za baštinu zainteresiratinove generacije - rekla je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, ujedno i voditeljica projekta "List do lista – industrijska baština Belišća".

Na konferenciji su sudjelovali brojni stručnjaci koji su sudionike upoznali s kulturnom baštinom tog područja, ali i s konceptom održivosti baštine, a što je glavna tema ovogodišnjih Dana europske baštine. Povijest secesijske palače Gutmann prezentirao je Grgur Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije, koji je obnovu zgrade ocijenio iznimno uspješnom. O tijeku obnove palače od 1992. godine do danas govorio je arhitekt i projektant Srđan Basrak. Dragan Milec i Milan Salajić predstavili su tragove Gutmannovih u Belišću, obitelji koja je postavila temelje postojanja grada.

Predstavljeni su i pozitivni primjeri kako kulturno nasljeđe staviti u funkciju turizma i povećanja gospodarskih aktivnosti, što je pitanje kojim se bave mnogi: od Ministarstva kulture, koje nastoji zaštititi baštinu, pa sve do lokalne samouprave ili privatnih vlasnika zaštićenih objekata, koji nastoje osigurati sredstva za obnovu i održivost baštine. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić, predstavila je čuvare memorije grada Vukovara, a o valorizaciji kulturne baštine u funkciji održivog razvoja govorila je direktorica Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije, Bojana Orsić, na primjeru Erdutske kule. Za održivost arhivske baštine nužna je sinergija stvaratelja arhivskog gradiva, arhivske struke i političkih struktura, o čemu je govorio ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, dr. sc. Dražen Kušen. O tome kako je turizam moćan pokretač gospodarskih aktivnosti, o valorizaciji kulturne baštine kroz turizam, izlagala je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Ivana Jurić.

- Ovaj projekt ima mjerljive brojčane pokazatelje vrijednosti, ali neprocjenjiv je u pogledu pričanja priče grada Belišća. Belišće je još uvijek mlad grad, naselje koje je nastalo 1884. godine, te se ne možemo uspoređivati s gradovima u okolici koji svoje korijene imaju duboko u povijesti. Mi se ponosimo onime što imamo; kao što se stariji gradovi ponose svojim predivnim dvorcima, tako je nama vrijedna naša palača Gutmann te želimo da bude dostupna svima koji ovdje budu dolazili. Neki kažu da se baština najbolje čuva tako da se ne dira, ali mi želimo vjerovati da će se aktivnim korištenjem i aktivnim uključivanjem u život građana naša baština očuvati i rasti - zaključila je zamjenica gradonačelnika Vučković. D.S.R.
List do lista – industrijska baština Belišća
Kroz projekt "List do lista – industrijska baština Belišća" obnovljena je palača Gutmann kao zaštićeno kulturno dobro pod nazivom "Upravna zgrada kombinata", a planira ju se koristiti i kao interpretacijski centar za industrijsku baštinu gada, kao i za druge javne sadržaje koji će palači omogućiti održivost. Za te je potrebe kroz projekt predviđena i nabavljena i oprema. Projekt se realizira kroz poziv Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek (ITU mehanizam) u specifičnom cilju Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine. Ukupna vrijednost ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava iznosi 21.407.631,56 kuna, od čega EU sufinancira 16.919.313 kuna. Provedba projekta počela je 1. rujna 2019., a završetak je predviđen za 28. veljače 2023. Nositelj projekta je Grad Belišće, a projektni je partner Turistička zajednica grada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike