Novosti
HRVATSKA NUDI MNOGO VIŠE OD SUNCA I MORA

Veliki procvat kontinentalnog turizma
Objavljeno 24. rujna, 2022.

U Hrvatskoj je tijekom prvih osam mjeseci 2022. godine ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, odnosno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 76,3 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 10,3 milijuna noćenja. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew).Premda je najviše turista, očekivano, boravilo u Istri, na Kvarneru i u dalmatinskim turističkim destinacijama, i kontinentalne županije te grad Zagreb bilježe porast dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju, a gosti sve više otkrivaju čari i ljepote kontinentalnih krajeva. Ostvareni turistički promet u kontinentalnim županijama, bez grada Zagreba, u dosadašnjem dijelu godine bilježi oko 1,7 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 40 posto. Kontinentalni turizam u Hrvatskoj, naime, doživljava svoj veliki procvat i kuće za odmor jako su tražene u cijeloj zemlji. Osobito su traženi objekti seoskog turizma koji nude vlastite, autohtone poljoprivredne proizvode.

Ruralni turizam poseban je oblik turizma koji će se sve više razvijati i u idućem razdoblju, a prepoznat je i kao jedan od ključnih turističkih proizvoda u novom nacrtu Strategije održivog turizma do 2030., kojoj je jedan od ciljeva cjelogodišnji i regionalno ujednačeniji turizam.

Kontinent Hrvatske kroz cijelu godinu i domaćim i stranim turistima nudi pregršt sadržaja, od aktivnosti u prirodi, uživanja u autentičnoj gastronomskoj ponudi, pa do istraživanja povijesnih zanimljivosti te upoznavanja kulture života lokalnog stanovništva.

Lijepa Naša ima sve predispozicije postati turistička destinacija 365 dana u godini, a to je proces koji zahtijeva interdisciplinarni pristup, no sigurno je kako možemo postati turistička destinacija koja nije isključivo ljetna.

Tihana Eršek Cicvarić
Možda ste propustili...

CESTOVNI PRIJEVOZNICI UPOZORAVAJU

Nedostaje najmanje 1500 vozača

NAJNIŽA STOPA OD VELJAČE PROŠLE GODINE

Inflacija skliznula na 6,6 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana