Novosti
KONTINENT KAO TURISTIČKA DESTINACIJA

Prirodne ljepote Slavonije
i Baranje privlače mnoge
domaće i strane turiste
Objavljeno 24. rujna, 2022.

Turizam ima veliku ulogu u razvoju gospodarstva naše zemlje koja privlači prije svega zbog bogatstva prirodnih ljepota, kulturne baštine i ugodne klime. U kontinentalnom dijelu Lijepe Naše glavni je cilj razvoja turizma upravo održivo korištenje tih prirodnih resursa kojima raspolažemo, kao i očuvanje bogate kulturne baštine.



Kontinentalni, odnosno turizam u ruralnim područjima, ne veže se toliko za destinaciju koliko za aktivnost, kvalitetu i vrstu usluge, a uz sve to posjetitelju pruža izravan kontakt s domaćinom. Uz to, kontinentalni turizam nudi mnogo drugih prirodnih atrakcija, oaze mira, netaknutu prirodu, autohtone delicije i bogatu kulturno-povijesnu baštinu koja svakom posjetitelju nudi bijeg iz užurbane svakodnevice.

Razvoj kontinentalnog turizma izrazito je značajan za ruralna područja, a njegova važnost očituje se i u očuvanju lokalnog identiteta, običaja i tradicije te jačanje autohtone ponude i proizvodnje. Upoznavanje prirodnih ljepota, zabava, sport i rekreacija zapravo je temelj razvijanja turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a najvažniji aduti turizma na kontinentu su gastronomija i enokultura.

I dok se zbrajanjem rezultata turističke sezone rijetko spominju županije u unutrašnjosti, kontinentalni turizam u Gorskom kotaru, Lici i Slavoniji, čak i u Međimurju, turisti ih vrlo rado posjećuju tijekom cijele godine. Iako je najčešće riječ o izletnicima koji na odabranom odredištu provedu samo jedan dan u svakom godišnjem dobu, oni će za sebe naći neke sadržaje.

Prirodne ljepote Slavonije i Baranje privlače mnoge domaće i strane turiste. Među najfascinantnije hrvatske krajeve pripada Baranja koja je nezaobilazna destinacija onima koji posjete ovaj kraj. Tu je najveća europska Amazona kako ga mnogi nazivaju - Kopački rit, autentično divlji, a opet bezopasan koji sa svojim orlovima, kormoranima, jelenima i vodenim zmijama postaje vrlo popularan, kao i Zlatna Greda koja će boravak u ovom kraju učiniti nezaboravnim modernim turistima koji sve više vremena žele provoditi u prirodi. Baranja sa svojom ponudom malih obiteljskih pansiona zaista najbolje stvara ugođaj života na idiličnom selu i svakom turistu predstavlja privlačnu destinaciju vrlo ljubaznih i radišnih domaćina.

Dvorci Slavonije, jedan od najljepših secesijskih nizova u Europskoj aveniji, barokna Tvrđa, brojni parkovi, rijeke Drava i Dunav..., mjesta su koja postaju nezaobilazna destinacija onima koji se odluče posjetiti ovaj kraj, dok je uz sve to i sve intenzivnija ponuda adrenalinskog turizma.

Za one turiste koji, osim prirodnih ljepota, vole i dobru trpezu, Slavonija je idealan izbor. Fiš, perkelti, taške, šaran na rašljama, jela od crne slavonske svinje te brojne druge delicije, uz ponudu nekih od najboljih hrvatskih vina, privlače sve više gostiju u ovaj kraj.

Iz četiri vinogorja ovoga kraja - baranjskog, erdutskog, đakovačkog i feričanačkog - gotovo sva vina u kategorijama su vrhunskih i kvalitetnih, a od sorti su najzastupljenije među bijelim vinima graševina, a među crnim frankovka. Osim toga, vina ovoga kraja iznimno su cijenjena i vrlo visoko rangirana na svjetskim natjecanjima s podrumima koji pripadaju među starije u ovom dijelu Europe.

Premda o našoj zemlji još uvijek vlada imidž kao morskoj turističkoj destinaciji, otkrivanjem skrivenih potencijala turizma nastoji se razbiti ta percepcija da kontinent nije dovoljno razvijeno turističko područje. No, turizam na kontinentu bilježi sve bolje rezultate, a kontinent postaje mjesto koje nudi upravo ono što turisti sve više traže - ljepotu prirode, bogatstvo kulturne baštine, autohtone okuse i pregršt nezaboravnih dojmova.

Tihana Eršek Cicvarić
Možda ste propustili...