Novosti
”NISU RADILI SVOJ POSAO”

HERA dobiva nova zaduženja, uskoro i razrješenja Uprave
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Vlada će najmanje jednom kvartalno morati izvijestiti Sabor o opskrbi plinom

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno odbio Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu. Za zaključak da se ne prihvaća godišnje Izvješće o radu HERA-e i Izvješće o ostvarenju njezina proračuna za prošlu godinu glasovalo je 129 zastupnika.Sabor je, na prijedlog Kluba HDZ-a, obvezao Vladu da najmanje jednom kvartalno izvještava saborski Odbor za gospodarstvo o stanju i poduzetim mjerama vezano za sigurnost opskrbe zaštićenih kupaca prirodnim plinom. To je dužna raditi u razdoblju dok je na snazi odluka o proglašavanju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti i opskrbe plinom. Sabor nije prihvatio tri zaključka koje je predložilo 11 oporbenih klubova, među njima i onaj da se obveže Vladu da mu u roku osam dana od donošenja zaključka predloži razrješenje predsjednika i svih članova HERA-e.

Neprihvaćanjem HERA-ina izvješća Vlada je poslala jasnu poruku što misli o radu Agencije, no s obzirom na specifičan postupak imenovanja članova Upravnog vijeća, nije moguće u predloženom roku provesti zakonsku proceduru, objasnio je Vladin predstavnik Ivo Milatić. Vlada, naglasio je, planira u najkraćem roku poduzeti sve moguće korake u vezi s razrješenjem i izborom novih članova Upravnog vijeća. Takvim ishodom oporbenog zaključka nije bio zadovoljan Peđa Grbin (SDP). "Svi smo se složili da HERA nije radila dobro, ali ostavit ćemo iste ljude koji su Agenciju vodili; to pokazuje da se neke odluke, bar iz reda vladajuće većine, donose s figom u džepu", ustvrdio je. Vladajuće je prozvao da odbijanjem zaključka oporbe "zapravo žele što prije aferu u Ini pomesti pod tepih".Neprihvaćanje HERA-ina izvješća u Saboru epilog je nezadovoljstva radom te neovisne Agencije nakon izbijanja afere oko Inina plinskog poslovanja. Naglašavano je kako je upravo HERA imala spornu ulogu u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Inina plina uz štetu veću od milijarde kuna. Negativno mišljenje o svom radu HERA je dobila i od nadležnog saborskog Odbora za gospodarstvo, a potom i od saborskih zastupnika. Zamjeraju joj da nije odradila svoj posao u aferi preprodaje plina iz Ine, odnosno da nije primijetila pljačku od milijarde kuna, iako joj je zadaća nadzirati samo 14 trgovačkih društava na tom polju. Čudili su se i kako Agenciji nije bilo sumnjivo da opskrbljivač u Slavoniji uzima pet puta više plina nego inače, pa dalje trguje po cijeni koja nije tržišna.

“U vrlo opširnom Izvješću nisam uspio naći podatak koji bi na bilo koji način detektirao ili ukazao na anomaliju u trgovini i cijeni plina, vezano za nedavnu aferu u Ini koja se procjenjuje na milijardu kuna”, istaknuo je HDZ-ov Žarko Tušek.

Dijana Pavlović
129

zastupnika glasovalo je da se ne prihvati HERA-ino godišnje izvješće

NEZADOVOLJSTVO VLADE I JEDNA OSTAVKA
Nezadovoljstvo radom HERA-e u prošloj godini izrazila je hrvatska Vlada, a premijer Andrej Plenković najavio da će saborska većina biti za promjene u toj Agenciji, odnosno za smjenu njezina Upravnog vijeća u kojemu su predsjednik, zamjenik i troje članova, a da će oni biti na funkciji dok se ne izaberu novi. Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki potom je podnio ostavku, no na svojim pozicijama i dalje su njegov zamjenik Željko Vrban te članovi Dalibor Pudić, Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević.

Možda ste propustili...

NEFORMALNI SUSRET LIDERA EUROPSKE PUČKE STRANKE

Plenković: EPP mora predvoditi Europu

MUP U SURADNJI S METOM POKRENUO SUSTAV UZBUNJIVANJA

NENO Alarm o nestalom djetetu informira na Fejsu i Instagramu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZBUNA U 16 HRVATSKIH ŽUPANIJA

Niz lažnih dojava ispraznio sudove i trgovačke centre

2

TIHOMIR ADAM OSTAJE U FORTENOVA GRUPI

Promjena u Upravi Belja: Damir Leko predsjednik

3

OD 2023. UKIDAJU SE CENTRI ZA SOCIJALNU SKRB

Poslove centara preuzet će Zavod za socijalni rad