Novosti
BARANJA IZGUBILA 8638 STANOVNIKA

U K. Vinogradima Hrvati postali većina, ali gube pravo na zamjenika načelnika
Objavljeno 24. rujna, 2022.

Vezani članci

PAD BROJA VJERNIKA NEKIMA OČEKIVAN, DRUGIMA NE

Nije toliko bitno iseljavanje, nego promjena svjetonazora

U odnosu prema 2011. godini, broj stanovnika u Hrvatskoj smanjio se za 413.056. Sukladno s konačnim rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva, trend smanjenja prati i Baranja.



U kraju između Dunava, Drave i Mađarske, naime, žive 30.782 stanovnika, što je čak 8638 manje nego prije deset godina. Broj je to koji približno odgovara trenutačnom broju stanovnika dviju najvećih baranjskih općina (Darde i Kneževih Vinograda) i tek je nešto veći od aktualnog broja stanovnika Belog Manastira, a upravo on bilježi najveće smanjenje. Iz jedinog baranjskog grada u proteklih deset godina iselilo se 2095 ljudi, pa su u njemu sada 7973 stanovnika, zajedno s prigradskim naseljima (6327 bez njih). Najveći "minus" zabilježen je kod pripadnika srpske nacionalne manjine, kojih je 967 manje nego 2011. godine, a Hrvata su 793 manje. Manje je i Mađara. Prije deset godina bio ih je 801, a sada je taj broj 637. Jedino se "drže" Romi, kojih je 305, četiri više nego prije. Sve skupa nije znatnije promijenilo dosadašnje postotne etničke relacije. Zanimljiva je situacija u općini Kneževi Vinogradi. I tamo je zabilježen veliki "manjak", od čak 1257 stanovnika. Hrvata su 424 manje (ima ih 1334), a Mađara 485 (1299) i upravo iz te činjenice proizlazi zanimljiv razvoj situacije. Prema pretposljednjem popisu, Hrvati su u toj općini imali status manjinskog naroda, a sada su - u većini, bez obzira na to što je riječ o "višku" od samo 35 ljudi. No, iako su Hrvati postali većinski narod, profitirali su, na neki način, Mađari, koji će već na sljedećim izborima (kao i Srbi, kojih je u toj općini 16,5 posto) imati pravo na zamjenika načelnika iz redova svoje manjine.

"Sukladno sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, situacija se mijenja na način da se umjesto zamjenika načelnika iz redova hrvatskog naroda bira zamjenik iz redova mađarske nacionalne manjine. Tako će Mađarima i Srbima biti osigurano po jedno dužnosničko mjesto u izvršnoj vlasti. U slučaju da na idućim izborima eventualno pobijedi pripadnik bilo koje manjine, Hrvata neće biti u izvršnoj vlasti iako su većinski narod u općini Kneževi Vinogradi, što je apsurdno", objašnjava Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi. Apsurdno je, doduše, i to što Mađari kao dosadašnji većinski narod nemaju predstavnika u izvršnoj vlasti (načelnik je Hrvat, a dvoje zamjenika Hrvatica i Srbin). Vraćajući se na spomenuti zakon, dodaje kako je njegova općina među rijetkima u Hrvatskoj koja nije "profitirala" posljednjom minireformom uoči lokalnih izbora, jer su tamošnji birači i nadalje birali načelnika i dva zamjenika, što znači i dodatni iznos za općinski proračun. Izabrani dužnosnici sami odlučuju hoće li biti volonteri ili profesionalci, a ako se odluče na profesionalno obavljanje dužnosti, općina, odnosno porezni obveznici, izdvaja ne tako mali iznos za njihove plaće tijekom četiri godine. "Nije potrebno spominjati da nam je zakonodavac nešto nametnuo a nije osigurao izvor financiranja", kaže Vedran Kramarić, dodajući kako su na to i prije upozoravali.

Kada je riječ o ostalim baranjskim općinama, prema podatcima iz popisa, sve bilježe poveći “deficit” stanovništva. I.Getto
VIŠE ROMA NEGO PRIJE DESET GODINA
Kada je riječ o ostalim baranjskim općinama, najviše stanovnika izgubila je Darda (1481 osoba manje). Slijede općina Bilje (870), Draž (818), Popovac (638), Petlovac (531), Jagodnjak (523) i Čeminac (425). Zanimljivo je da je u gotovo svim baranjskim općinama i gradu Belom Manastiru zabilježen nešto veći broj Roma nego prije deset godina. Iznimka je tek općina Darda. Unatoč infrastrukturnim projektima za Rome, u toj ih je općini 170 manje nego na popisu iz 2011. Bez obzira na to, u općini Darda ih je najviše, njih 485. Kao i prije, Hrvata je najmanje u općini Jagodnjak, gdje većinu čine Srbi (62,8 %). Kada je riječ o nehrvatima, znatan udio imaju Mađari u općini Bilje (25,94 %), premda ih je 400-tinjak manje nego 2011., dok ih je u općini Draž 22 %.

Vedran Kramarić

načelnik Općine Kneževi Vinogradi

U slučaju da na idućim izborima eventualno pobijedi pripadnik bilo koje manjine, Hrvata neće biti u izvršnoj vlasti iako su većinski narod u općini Kneževi Vinogradi, što je apsurdno.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana