Regija
SAMOSTAN MILOSRDNIH SESTARA SV. KRIŽA

“Kuća mira”: za uređenje dvorišta 50 tisuća kuna
Objavljeno 24. rujna, 2022.
VINKOVCI - Odobren je još jedan projekt Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru kojeg su osigurana financijska sredstva za revitalizaciju i obnavljanje vjerske građevine, kao i unaprjeđenje vjerske, socijalne i društvene infrastrukture, doznajemo u Razvojnoj agenciji grada Vinkovaca VIA.

Riječ je o Programu ulaganja u zajednicu 2022., a kroz projekt pod nazivom "Kuća mira" bit će obnovljeno dvorište samostana Družbe milosrdnih sestara Svetog Križa u Gundulićevoj ulici u Vinkovcima. Tim je projektom, za koji je odobreno 50.000 kuna, dvorište zamišljeno i kao prostor u kojemu će se okupljati vjernici na raznim događanjima vjerske zajednice, poput susreta mladih i molitvene zajednice.

- Razgovarali smo sa sestrama što bismo mogli napraviti ovdje u samostanu kako bi se na neki način infrastrukturno obnovio. Želja sestara bila je upravo da obnovimo dvorište kako bi ga mogle otvoriti onima s kojima rade, a u pravilu su to djeca i svi oni koji su u potrebi. Tako da je naša agencija VIA napravila projekt, Grad će sufinancirati i uredit ćemo kompletno ovaj vanjski prostor kako bi on bio otvoreniji za sve koji će htjeti upoznati družbu, kako bi naša djeca koja primaju puno lijepih riječi, puno zagrljaja, i naučila puno od sestara, imala priliku doći vidjeti gdje to sestre žive i kako žive, naučiti o redovničkom načinu života, ali i zahvaliti i dati sestrama malo poticaja u njihovu radu – rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić za posjeta samostanu.

Časne sestre zadovoljne su što kreće projekt "Kuća mira" i svime što će on donijeti u otvaranju prema zajednici.

- Sestre su već 1895. godine djelovale u Vinkovcima u bolnici. Kako i jest naša karizma, biti uz ljude u potrebi vremena u kojem se nalazimo, kroz sve ovo vrijeme sestre su djelovale, bile među ljudima. Sada nam je opet jedna nova prilika, nova radost, a to je započeti novo djelovanje upravo u ovim prostorima unutar kuće, biti otvorenije za djecu, za mlade, za starije. Otvorenije za sve kojima trebamo, a da im mi možemo pružiti ono što same živimo, a to je radost u Gospodinu i osmišljen život, kao i prilagoditi se njihovim potrebama s temama i radionicama koje oni žele. Zato nas sve ovo jako raduje – rekla je sestra Valerija Široki, provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara Svetoga Križa sa sjedištem u Đakovu, i zahvalila gradonačelniku i gradskoj upravi.

Milosrdne sestre Svetoga Križa u Hrvatskoj djeluju od 1868. godine, kada dolaze u Đakovo na poziv biskupa Josipa Jurja Strossmayera. One su došle u Slavoniju kako bi prije svega preuzele rad u školama, ali su s vremenom razvile i zavidnu karitativnu djelatnost na cijelom području, među ostalim i u Vinkovcima. S njegom bolesnika u bolnicama sestre počinju 1889. u bolnici u Vukovaru, a 1895. i u bolnici u Vinkovcima, kao i u Gospiću, a potom još u nizu bolnica u Hrvatskoj i u nekoliko lječilišta. M. Flego
Sestre su dio grada, skromne i nenametljive, vrijedne i radišne. Mnogo su toga dale Vinkovcima

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike