Osijek
MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE

Drava je u dobrom ekološkom stanju
Objavljeno 24. rujna, 2022.

Rijeka Drava zaštićena je na nacionalnoj razini kao Regionalni park Mura-Drava, na europskoj kao dio Ekološke mreže "Natura 2000", a na međunarodnoj razini kao Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, no to ne znači da su problemi vezani uz Dravu prestali. Čulo se to, između ostalog, na panelu "Projekti i izazovi zaštite i održivog razvoja uz rijeku Dravu", održanom u petak.

Obilježavajući Međunarodni dana rijeke Drave, Javna ustanova Agencija za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije ove je godine odlučila pozvati partnere i suradnike da predstave svoje projekte vezane uz zaštitu i očuvanje područja uz rijeku Dravu u proteklih godinu dana.

Sudionike panela i goste pozdravio je i Josip Miletić, zamjenik župana, istaknuvši kako se Osječko-baranjska županija brine o svim vodama na svom području, jer "vode su ključan resurs i stoga ih je važno očuvati".

Da je Drava već duže u domeni niskih i ekstremno niskih vodostaja, upozorio je Mario Spajić, zamjenik direktora Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda u Osijeku. Istaknuo je kako Hrvatske vode provode redoviti monitoring površinskih voda, te da Drava nije u lošem ekološkom stanju, a u nekim parametrima ima i poboljšanja.

Na panelu predstavljeni projekti provedeni su na području Osječko-baranjske županije i šire, a nastavljaju se provoditi projekti iz područja zaštite prirode, revitalizacije zaštićenih područja, turizma i gospodarstva uz podršku Osječko-baranjske županije. D.Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana