Magazin
TJEDNI OSVRT

Hiperventiliranje SDP-a, nažalost, nastavlja se
Objavljeno 24. rujna, 2022.

I dok se sveprisutni Mostov Nikola Grmoja i osebujni Hrvoje Zekanović, po najnovijem član Hrvatske demokršćanske stranke, u Hrvatskom saboru i medijskom prostoru prepucavaju i vrijeđaju, ne zna se zapravo ni zbog čega, ljevica i u hrpi golemih problema hiperventilira. Mislimo ovdje prije svega na SDP koji se još uvijek nastoji prikazivati predvodnikom lijeve oporbe, a uglavnom se bavi sam sobom.



No, SDP kao da ništa nije naučio iz dosadašnjih raskola, svađa i potonuća. Dokazuje to i primjer nedavnog izbacivanja iz stranke predsjednika zagrebačke organizacije Viktora Gotovca, koji se samoinicijativno usudio predložiti prekid suradnje u gradskoj Skupštini s vladajućim Možemo! A navodni problem mogao se riješiti i mirno, no predsjednik SDP-a Peđa Grbin ponovno je uzdrmao stranku. Kad eventualno bude i uvidio pogrešku, moglo bi biti prekasno, jer opet se stvara kritična masa nezadovoljnika, pa bi i on mogao vrlo brzo pasti s trona. I ne samo zbog zagrebačkog slučaja, nego i zbog toga što je SDP postao stranka koja gubi birače te samo tavori sa sve nižim rejtingom. Nadalje, kako primjećuje i većina političkih analitičara, Grbin, kao šef SDP-a, nastavio je autokratski način vladanja s obzirom na pozamašan broj imena ljudi koje je izbacio iz stranke. Osim toga, doznaje se i kako Grbinovi kolege u njihovom predsjedništvu ipak nemaju svi jednako mišljenje te gotovo kao da čekaju tko bi ga mogao zamijeniti nakon očekivanog idućeg debakla na izborima. Nakon svega na čelu stranke navodno vide potpredsjednicu Hrvatskog sabora i stranke Sabinu Glasovac, koja je od svih članova Predsjedništva jedina bila protiv izbacivanja Gotovca iz stranke. Nada je da bi sa ženom na čelu SDP uistinu konačno mogao postati drugačiji te ozbiljnija alternativa vladajućoj koaliciji na čelu s HDZ-om. Treba popraviti i ono o čemu smo već u više navrata pisali, a to je da današnji SDP ima vrlo malo dodirnih točaka s običnim hrvatskim građanima. Ne zanima ih previše kako oni žive, nego upravo suprotno. Prosječni SDP-ovi dužnosnici ne dolaze iz siromašnijih slojeva, nego iz bolje situiranih, ili iz srednjeg građanskog sloja, navode i analitičari, jer svugdje u svijetu socijaldemokratske stranke zastupaju prije svega interese siromašnijih slojeva.

I to je velik problem, svi se slažu. Hrvatskoj treba, kažu čak i SDP-ovi politički protivnici, jaka lijeva centristička stranka. Jer SDP je već dulje vrijeme u krizi. “SDP mora naučiti da ako želi biti stranka ljevice koja okuplja, on mora i okupljati i mora ići drugačijim putem”, rekla je i bivša i sadašnja SDP-ovka Mirela Holy.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim