Svijet
RATNI ZLOČINI U UKRAJINI

Povjerenstvo UN-a: Djeca su bila silovana, mučena i zatočena
Objavljeno 23. rujna, 2022.

Voditelj neovisnog Istražnog povjerenstva o Ukrajini u petak je rekao da je nakon istraga provedenih u četiri regije u zemlji zaključeno da su počinjeni ratni zločini.



"Na temelju dokaza koje je prikupilo Povjerenstvo, zaključak je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini", kazao je Erik Mose u Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi. Mose nije izričito kazao tko je počinio ratne zločine, no rad UN-ova povjerenstva bio je koncentriran na Kijev, Černihiv, Harkiv i Sumi, područja koja su bila pod okupacijom ruskih snaga. Istražitelji su posjetili 27 mjesta i razgovarali sa 150 svjedoka i žrtava. Na tim mjestima utvrđeno je da je izvršeno više likvidacija, a istražitelji su pronašli tijela sa zavezanim rukama, prerezanim grkljanima i prostrijelnim ranama na glavi. Mose također navodi da su počinjeni i seksualni zločini, a da su žrtve bile stare između četiri i 82 godine. Djeca su bila silovana, mučena i zatočena, rekao je Mose. Rusija je pozvana da odgovori na te optužbe, ali je njezino mjesto u Vijeću bilo prazno. Moskva negira napade na civile i tvrdi da optužbe za kršenje ljudskih prava imaju za cilj blaćenje njezine "specijalne vojne operacije". Hina

JEDINSTVEN STAV
Hrvatski premijer Andrej Plenković inzistira na jedinstvenom stavu u pomoći Ukrajini i rješavanju višestrukih kriza proizašlih iz ruske agresije na Ukrajinu. Premijer, koji boravi u SAD-u, iznio je nakon obraćanja članovima Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu svoje stajalište o učinkovitosti UN-a. Jedinstven stav pomoći će i Ukrajini i poštovanju međunarodnog prava te zajedničkom rješavanju energetske krize, prehrambene krize i ekonomskih posljedica, prije svega inflatornih pritisaka koje doživljavamo svi, rekao je.
Možda ste propustili...

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike