Kultura
IZLOŽBA U SPOMEN-MUZEJU BISKUPA STROSSMAYERA U ĐAKOVU

Hrvatski sveci i blaženici u odbačenim komadima drveta
Objavljeno 22. rujna, 2022.

ĐAKOVO – Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu – naziv je izložbe Karin Grenc koja je u četvrtak, 22. rujna, otvorena u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu. Ova splitska autorica hrvatske svece i blaženike – od Leopolda Bogdana Mandića, Augustina Kažotića, Alojzija Stepinca i drugih, prikazala je u komadima – odbačenog drveta.

Nakon uvodnih riječi kustosice Spomen-muzeja Irene Ivkić, pozdravne riječi uputio je ravnatelj Tadija Crnjak, naglasivši autoričin specifičan umjetnički izričaj u kojem se ogleda duhovnost hrvatskih svetaca i blaženika. O izložbi je govorio njezin organizator prečasni Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca odakle je prije 14 godina umjetnička ideja o našim svecima i blaženicima i potekla i to iz redova vjernika laika. O svecima i blaženicima u hrvatskom narodu govorio je kroz, kako je rekao, njihov zauzeti i bogati život.  – Bili su ljudi koji su davali pečat Božji, bili su smjerokazi svojim odricanjem i mučeništvom i to su vrijeme učinili ljepšim, rekao je Sente. Autoricu Karin Grenc predstavio je kao splitsku slikaricu i kiparicu. Njezin prikaz svetaca i blaženika u odbačenim koamdima drveta nazvao je djelima nadahnutima Duhom Svetim.

- Karin Grenc prikazala je svece i blaženike u odbačenim drvenim materijalima – panju, odbačenoj kladi, lik Didaka Buntića u odbačenoj lopati, a mitru Augustina Kažotića u štihači. Dokazuje to da nema te stvari koju ne možemo pretvoriti u umjetnički predmet, rekao je preč. Sente i dodao kako je otvorenju izložbe prethodila sveta misa u katedrali, a služena u povodu 21. obljetnice biskupskog ređenja đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića.

Otvarajući izložbu, nadbiskup Hranić za svece i blaženike rekao je kako su dio naroda koji je ostvario ideal svetosti. – Kako je lijepo biti svet – progovara i ova izložba, rekao je Hranić, poručujući kako su sveci najizvrsniji izdanci, članovi i našega naroda, dok je splitska slikarica i kiparica Karin Grenc rekla kako su to „veliki ljudi, velike duše, s velikim zadacima koje su ispunili na zemlji“.

S.ŽUPAN

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente