Sport
KVALIFIKACIJE ZA U21 EURO

Jedna je prilika propuštena, nova se mora iskoristiti
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Susret s Danskom mladi Vatreni igraju na pulskom stadionu Aldo Drosina od 18 sati

Hrvatska nogometna U21 reprezentacija danas u Puli (18 sati) igra prvi susret dodatnih kvalifikacija za odlazak na Euro, koji će se od 21. lipnja do 8. srpnja iduće godine održati u Rumunjskoj i Gruziji. Suparnik izabranicima Igora Bišćana je Danska, preko koje će mladi Vatreni pokušati izboriti petu kontinentalnu smotru u ovom uzrastu, treću uzastopnu.



Plasman je naša mlada reprezentacija mogla, ali i morala izboriti i puno ranije, izravno kroz kvalifikacije, kroz koje je suvereno marširala dok nije u završnici sve prosula. Naime, Hrvatska je u prvih šest utakmica upisala isto toliko pobjeda i umjesto da mirno privede kvalifikacije kraju, Bišćan se odlučio na kalkulantski pristup. Umjesto nastavka istog stila igre, koji je i rezultirao nekim tijesnim pobjedama protiv izravnih konkurenata, okrenuo se "ziheraštvu". Pretrpavao je momčad defenzivcima, postavljao igrača izvan njihovih uobičajenih pozicija, zanemarivao odličnu formu pojedinih igrača, a ponajviše kao da je usadio misao svojim izabranicima da je važnije ne izgubiti, očekujući valjda da će nam se rasplet utakmica posložiti. Kako to obično biva, u takvim situacijama sve je krenulo nizbrdo. Najprije je u dva domaća ogleda s konkurentima (Austrija, Finska) osvojen samo bod, a potom je uslijedio i poraz kod najvećeg suparnika, Norveške, kada je u sudačkoj nadoknadi "prosuto" vodstvo.

Sve to dovelo nas je u situaciju da plasman na završni turnir najboljih 16 reprezentacija moramo tražiti preko reprezentacije za koju je i sam Bišćan izjavio kako je jača od Norveške. Danci su u svojoj skupini u osam utakmica ostvarili pet pobjeda, dva remija i samo jedan poraz od Belgije, pritom primivši ukupno samo šest pogodaka.

- Vrlo dobro smo analizirali Dansku. Igraju klasično skandinavski, agresivni su i napadački jaki. Imaju neke uigrane stvari unutar svoje momčadi te su sigurno najteži suparnik kojeg smo mogli dobiti. Šteta je što nismo već u skupini izborili Euro jer smo startali sa šest pobjeda u šest utakmica. No, ako želimo Europsko prvenstvo, onda moramo preskočiti i ovu prepreku. S obzirom na to da su Danci brzi i jaki u igri jedan na jedan, moramo stajati blizu njih i moramo biti spremni pomagati jedni drugima. Naša je kvaliteta što smo jači na lopti i vjerujem da ćemo biti na našoj razini te da ćemo pokazati da smo ipak jači - rekao je u najavi susreta stoper naše reprezentacije Hrvoje Smolčić.

Konačna odluka najvjerojatnije će pasti u uzvratu u Vejleu sljedeći utorak, a da bi se izgledi za konačnim slavljem povećali, potrebno je večeras na Aldu Drosini steći prednost, ako je moguće i izraženiju.

Goran Roguljić
Poznato 12 sudionika, još četiri se traže
Na U21 Euru sljedeće godine u Rumunjskoj i Gruziji nastupit će 16 reprezentacija, a za sada ih je poznato 12. Osim domaćina, kroz kvalifikacije su svoje mjesto osigurali pobjednici skupina Norveška, Njemačka, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Italija, Engleska, Francuska i Belgija te najbolja drugoplasirana reprezentacija Švicarska.

U dodatnim kvalifikacijama za preostala četiri mjesta borit će se ostalih osam drugoplasiranih reprezentacija iz skupina. Uz par Hrvatska - Danska još igraju Slovačka - Ukrajina, Island - Češka i Republika Irska - Izrael. Prve su utakmice na rasporedu danas, a uzvrati u utorak (27. rujna).

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike