Novosti
POSVEĆEN TEMELJNI KAMEN SRPSKOG KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU

Mjesto koje će pridonijeti suživotu
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Na mjestu starog parohijskog doma u Donjem gradu u četvrtak je episkop osječko-poljske i baranjske eparhije Heruvim Đermanović posvetio temeljni kamen budućeg Srpskog kulturnog centra u Osijeku. "Posvećenje doma kulture našeg naroda osječkoga kraja veliki je i povijesni događaj. Zahvalan sam ljudima koji ovdje žive i stvaraju kulturu ovoga grada i pridonose suživotu, boljem razumijevanju života i okolnosti u kojima se nalazimo", kazao je episkop Heruvim.

Posvećenju temeljnog kamena i bogoslužju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice nazočili su brojni predstavnici srpske zajednice, među kojima i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac te bivši zastupnik Vojislav Stanimirović.

Paroh i arhijerejski namjesnik osječki protojerej Aleksandar Đuranović istaknuo je da se ovim događajem ostvaruje stara težnja osječkih Srba da dobiju kulturni centar i dostojanstveno mjesto za okupljanje. "Nakon prvog neuspjelog pokušaja davne 1939., na inzistiranje ljudi iz prosvjetnog, kulturnog i duhovnog života uspjeli smo u svibnju ove godine pokrenuti gradnju", istaknuo je protojerej Đuranović dodajući da su investitori Srpsko narodno vijeće i Srpska pravoslavna crkvena općina Osijek.

Centar će imati šest ureda i svečanu dvoranu za predavanja, koncerte i slična događanja, najavio je protojerej Đuranović ističući da će njegovo značenje biti golemo te da će se u njemu pokušati okupiti sve organizacije sa srpskim predznakom u Osijeku na jednom mjestu. T.Prusina

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana