Novosti
UDRUGA BABY BEEF UPOZORAVA NA TEŠKO STANJE U SEKTORU

Proizvođači junadi kupuju 300 posto skuplji kukuruz
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef u četvrtak je ponovno upozorila na izuzetno teško stanje u tom sektoru, izazvano rastom troškova poslovanja.

Predstavnici udruge održali su sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. "Kalkulacije koje su nedavno napravljene pokazale su da je gubitak u tom sektoru dosegnuo otprilike 300 milijuna kuna i kako je pet do 12 da se nastali problemi riješe", istaknuo je nakon sastanka predsjednik udruge Zvonimir Širjan. Novi sastanak s predstavnicima Ministarstva, kako je kazao, najavljen je za sljedeći tjedan. Na njemu bi se definiralo na koji način će se riješiti nagomilani problemi u sektoru.

"Hrvatski proizvođači tovne junadi kupuju 300 posto skuplji kukuruz. Nažalost, kapaciteti u silosima za otkup kukuruza nisu ni približno popunjeni, jer nemaju novca za kupnju tako skupog kukuruza, što znači da bi pad naše proizvodnje mogao biti 40, pa i 60, posto", upozorio je. Sadašnja je situacija, kako je rekao, da su cijene žitarica i kukuruza 300 posto više, da određeni sektori ostvaruju ekstraprofite, a stočarstvo je u situaciji da je neisplativo i generira velike gubitke. "Sljedeće bi godine pad proizvodnje, bez ozbiljne intervencije u sektor tovnog govedarstva, mogao biti i do 60 posto", napomenuo je Širjan.

Zamjenik predsjednika udruge Toni Raič izjavio je da bi sastanak sljedećeg tjedna trebao iznjedriti eventualne mogućnosti amortizacije tih problema, za koje je naveo da su "nadnaravni". "Sami sa svojim poduzetništvom ne možemo svladati te probleme bez potpore države", ustvrdio je. Realni pad punjenja staja u prvih šest mjeseci, kako je naveo, iznosi deset posto, a kako vrijeme odmiče, bit će sve veći. "Daleko je veći trošak da se dopusti da sektor padne pa ga ponovo dizati nego u ovom momentu ne dopustiti da padne. Ne smije se dopustiti da Hrvatska ostane bez te proizvodnje", istaknuo je.

Nedavno izrađene kalkulacije za proizvodnju tovne junadi u 2022. pokazuju da poljoprivrednici koji tove junad posluju ispod granice rentabilnosti. Izračuni stručnih službi, naime, pokazali su da prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ima gubitak od 1000 do 2223 kune po grlu. Prosječno poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje gubitak od minimalno 1,49 do 3,42 kune po kilogramu žive mase, pri čemu su u najnepovoljnijem položaju proizvođači koji svu hranu kupuju na tržištu. H
Možda ste propustili...

30. OBLJETNICA INSTITUCIJE PUČKOG PRAVOBRANITELJA

Premijer upozorio na govor mržnje

OD 2023. UKIDAJU SE CENTRI ZA SOCIJALNU SKRB

Poslove centara preuzet će Zavod za socijalni rad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UKIDANJE GRANIČNIH KONTROLA - PRVO ŠIRENJE NAKON DESET GODINA

Jednoglasna odluka:
Hrvatska od 1. siječnja
u šengenskom prostoru

2

JEDNOGLASNA ODLUKA NA SASTANKU MINISTARA UNUTARNJIH POSLOVA DRŽAVA ČLANICA

Hrvatska od Nove godine
u šengenskom prostoru

3

OTVARANJE VRATA ŠENGENSKOG PROSTORA

Hrvatska mnogo napravila, kriteriji zahtjevniji nego za bilo koga dosad