Crna kronika
USKOK POKRENUO ISTRAGU PRTIV PET MUŠKARACA

Prokrijumčarili i prodali 54 tone duhana
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Zbog sumnje da su se zločinački udružili te iz Njemačke u Hrvatsku prokrijumčarili i ilegalno prodali više od 54 tone sitno rezanog duhana, čime su državni proračun oštetili za 47 milijuna kuna, Uskok je pokrenuo istragu protiv pet muškaraca koji su privedeni, a od kojih je za dvojicu zatražio istražni zatvor. Istraga se vodi protiv muškaraca starih 23, 54, 37, 31 i 60 godina, i to zbog zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora i nedopuštene trgovine, oba u sastavu zločinačkog udruženja. Prvoosumnjičeni je od veljače do 20. rujna na području Zagreba i Ljubešćice povezao ostale na kupnji većih količina suhog duhana u Njemačkoj te njegovu unošenju u Hrvatsku preko Slovačke, Mađarske i Slovenije, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave (obračuna i plaćanja trošarine). Okrivljenici su iz Njemačke u Hrvatsku u najmanje pet navrata prokrijumčarili oko 54,7 tona suhog duhana u listu, a prodajom na ilegalnom tržištu na ime neplaćenih trošarina oštetili su državni proračun za najmanje 47 milijuna kuna.

Prodajom tako uvezenog duhana ostvarili su protupravnu korist od najmanje 2,7 milijuna kuna, a novac su sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru međusobno podijelili. Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvaju okrivljenika.

Iz varaždinske policije priopćili su da su pretražili stanove, kuće, vozila, poslovne prostore te skladišta na području Varaždinske županije i Zagreba kojima se koriste osumnjičeni, a gdje je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i drugo. H
Možda ste propustili...

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

NA OSJEČKOM PODRUČJU U VOZILU PRONAĐENA MRTVA OSOBA

Neprilagođena brzina i nevezivanje pojasom uzroci pogibije 42-godišnjeg vozača

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Dva recidivista ostala bez vozila

Najčitanije iz rubrike