Crna kronika
U ČUDU OSTALI I VINKOVAČKI POLICAJCI

Mrtav pijan - s 4,17 promila alkohola u krvi vozio je auto
Objavljeno 23. rujna, 2022.

Rezultat alkotesta šokirao je i policajce. Prvo su mislili da je uređaj malo "zaštekao", no alkometar je bio ispravan, a brojka na digitalnom zaslonu iznosila je - 4,17 promila alkohola u krvi! Naime, mrtav pijan, 32-godišnjak je u srijedu oko 22.30 vozio automobil vinkovačkih registracija Ulicom Vladimira Gortana u Vinkovcima. Policajcima nije preostalo ništa drugo nego da ga odmah isključe iz prometa i odvezu u policijsku postaju na triježnjenje. Mamurnog su ga u četvrtak prijepodne doveli pred nadležnog suca za prekršaje. Za sada se ne zna koliku je novčanu kaznu dobio, a zabrana vožnje vozila B-kategorije u idućih nekoliko mjeseci mu je - zagarantirana.Količina alkohola koju je u krvi imao 32-godišnjak je golema i opasna. Na internetskom portalu Plivazdravlje navodi se kako kod četiri i više promila alkohola u krvi nastupa koma, moguća je smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. Svi navedeni simptomi, čiji intenzitet i vidljivost rastu s većom količinom alkohola u krvi, mogu pomoći u prepoznavanju trovanja alkoholom. Vrlo je važno ispravno primijetiti simptome jer postoje mnoga stanja i bolesti čiji simptomi mogu sličiti trovanju alkoholom.

No nije samo 32-godišnjak bio pijan. Naime, u srijedu oko 23 sata u Gunji se 46-godišnji mještanin pješice nepropisno i nesigurno kretao sredinom ceste. I on je odveden u policijsku postaju dok se ne otrijezni, no usput je policajce izvrijeđao. U krvi je imao 1,45 promila alkohola. Nadležnom prekršajnom sudu protiv njega će biti dostavljen optužni prijedlog. U vinkovačkoj Ulici Vladimira Gortana, gdje je zaustavljen i 32-godišnjak, policajci su kod 24-godišnjeg Vinkovčanina pronašli pa i oduzeli oko sedam grama marihuane zbog čega će biti prekršajno prijavljen.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska u utorak i srijedu postupala je i u još nekoliko prekršaja. U utorak oko 23 sata u Zmajevoj ulici u Vukovaru 18-godišnjak koji boravi u Osječko-baranjskoj županiji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,04 promila na javnom mjestu narušavao javni red i mir. Uručen mu je prekršajni nalog. U Petrovcima u srijedu oko 1 sat policajci su utvrdili da ugostiteljski objekt radi izvan uredovnog radnog vremena dok je u njemu bilo nekoliko osoba. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti dostavlja se obavijest o počinjenom prekršaju Državnom inspektoratu.

Također u srijedu, u Vinkovcima je 34-godišnjakinja unutar ugostiteljskog objekta verbalno i tjelesno napala 20-godišnjakinju zbog čega će protiv počiniteljice nadležnom prekršajnom sudu biti dostavljen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Sandra Lacić

Portal Plivazdravlje
Nastupa koma ili smrt


Kod četiri i više promila alkohola u krvi nastupa koma, moguća je smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

NESTVARNIH 5,32
Pijani rekorder u Osječko-baranjskoj županiji dolazi iz Jagodnjaka. Prije nekoliko godina policajci su zaustavili 50-godišnjaka koji je biciklom plesao po cesti. Jedva su ga uspjeli zaustaviti da ne padne, a kada su ga alkotestirali, brojka je iznosila 5,32 promila alkohola u krvi. Nije mu to bilo prvi put da vozi pijan, a alkohol je konzumirao svakodnevno. Završio je na triježnjenju, a onda je opet sjeo za bicikl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike