Sport
ODBOJKAŠICE HRVATSKE DANAS OTVARAJU SVJETSKO PRVENSTVO

Nema imperativa, ali prolaz u drugi krug bio bi poželjan završetak uspješnog ciklusa
Objavljeno 23. rujna, 2022.

Program koji su odbojkašice Hrvatske imale ove godine bliži se svome kraju. Kulminacija je nastup na Svjetskom prvenstvu, 19. izdanju, koje zajedno organiziraju Nizozemska i Poljska, a koje traje od danas do 15. listopada.



Izabranice Ferhata Akbasa imaju čast zaigrati na otvorenju, od 18 sati u Arnhemu, a suparnice su Poljakinje. Malo čudan potez FIVB-a, koji je odlučio da jedan od domaćina svoju premijernu utakmicu igra na terenu suorganizatora. No samo prva runda B-skupine igra se u Nizozemskoj, nakon toga nas čeka nastavak programa u Gdanjsku.

Aktivne su naše odbojkašice gotovo već pet mjeseci. Prvo okupljanje bilo je još početkom svibnja, a nešto prije dobili smo potvrdu da ćemo početkom jeseni i zaigrati na svjetskoj smotri. Na nju se upale umjesto Rusije, koja je izbačena iz svih natjecanja zbog dobro znanih razloga. Kao prvi na svjetskoj rang-listi ispod crte dobili smo vizu, koju ćemo, vjerujem, i opravadati na najbolji način.

Ono što su dosada odradile daje razlog za umjereni optimizam. Počelo je s osvajanjem trećeg mjesta u Zlatnoj Europskoj ligi, a potom nešto slabiji plasman na Mediteranskim igrama (7. mjesto) bio je samo dodatni poticaj za predstojeći uspjeh. On je ostvaren u Zadru krajem srpnja, osvajanje FIVB Challenger Cupa donijelo je plasman u prestižnu Ligu nacija sljedeće godine. Nakon kraćeg predaha "repka" je stigla u Osijek, koji je često pripremna baza uoči važnih natjecanja. Osim priprema za SP trebalo je odraditi i kvalifikacijski ciklus za Eurovolley 2023. Sve je prošlo prema planu i sada preostaje još samo staviti točku na "i" uspješnog ciklusa.

- Dugo smo na okupu, bilo je puno obveza, ali vjerujem da je još ostalo energije za Svjetsko prvenstvo. Spremne smo pokazati maksimum, pa ćemo vidjeti za što će to biti dostatno - kaže najbolja igračica i kapetanica Samanta Fabris, koja je jedina bila u selekciji što je nastupila na posljednjem našem SP-u, prije osam godina u Italiji. Uz nju boje Hrvatske, koja je četvrti put na globalnoj smotri, brane: Klara Perić, Lea Deak, Mika Grbavica, Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan, Natalia Tomić i Izabela Štimac.

Nakon današanje utakmice s Poljskom čekaju nas još četiri u Gdanjsku. Protivnici su Dominikanska Republika (27. rujna u 17.30), Tajland (28.9. u 14), Turska (29.9. u 17.30) i Koreja (1.10. u 17.30). N. Benčina
KRIŽANJE U LODZU
Ako Hrvatska bude među četiri u svojoj skupini, u osmini finala igra u Lodzu protiv jedne od reprezentacija iz skupine C, koju čine Srbija, SAD, Njemačka, Bugarska, Kanada i Kazahstan. U grupi A su Nizozemska, Italija, Belgija, Portoriko, Kamerun i Kenija, a u D Brazil, Češka, Kina, Argentina, Japan i Kolumbija.

Najčitanije iz rubrike