Regija
KROZ INTERVENCIJSKI PLAN SLILI SE MILIJUNI

Posljednji prijavljeni projekt uređenje Umjetničke škole
Objavljeno 23. rujna, 2022.
S 403,5 tisuća kuna uredit će dvije učionice te ih opremiti namještajem i glazbalima
BELI MANASTIRMilijuni kuna slili su se posljednjih godina u Beli Manastir (i općinu Darda) kroz Intervencijski plan.Većina projekata već je realizirana, u nekima od njih radovi su u tijeku, a nedavno je potpisan ugovor za dodjelu sredstava za posljednje prijavljeni, jedanaesti infrastrukturni projekt - Uređenje prostora Umjetničke škole Beli Manastir.

- Time je zaokružena projektna priča unutar Intervencijskog plana. Projekt je prijavljen u ožujku 2022. prije zatvaranja poziva, a ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a te Grada Belog Manastira potpisan je 31. kolovoza. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova u projektu iznosi 403.586,35 kuna - kažu u gradskoj upravi, objašnjavajući kako je cilj projekta osiguranje prostornih preduvjeta za odvijanje nastave glazbe i plesa prema planiranim programima osnovne glazbene škole uređenjem dviju učionica te opremanjem namještajem i glazbalima.

Podsjetimo, Intervencijski je plan potpisan 2016. godine, a prvi infrastrukturni projekti zaživjeli su dvije godine poslije. Tako je ugovor za projekt Uređenje doma Branjin Vrh potpisan u ožujku 2018., a vrijednost mu je iznosila približno sedam milijuna kuna. Osim samog doma uređena je i okolna infrastruktura, drugim projektom.

- Rezultat projekta je, između ostaloga, uređeni društveni dom, u kojem su osigurani i prostorni uvjeti za dvije vrtićke dobno mješovite skupine - kažu u Gradu, napominjući kako je obuhvaćen i projekt uključivanja djece u sustav zdravog odgoja, kroz koji se razvija sportski program. Nadalje, završen je projekt izgradnje socijalnih stanova, ukupne vrijednosti 6,7 milijuna kuna, kao i onaj vezan uz izgradnju Kuće baranjskog kulena, vrijedan približno 12,5 milijuna kuna. Ne treba zaboraviti ni na uređenje nekih gradskih prometnica, odnosno izgradnju prostora za produženi boravak učenika. Posebna je priča PEER centar u Šećerani, u prostoru derutne zgrade bivšeg restorana. Projekt je vrijedan 32,4 milijuna kuna, a u njegovu su sklopu uređeni prostori za dvije obrazovno-odgojne vrtićke skupine, prostorije poduzetničkog inkubatora, bowling, prostori hostela i prostori stambene zajednice za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljstva. Osim infrastrukturnih projekata Grad provodi i onaj vezan uz jačanje i izgradnju kapaciteta za učinkovitu provedbu ostalih projekata kroz stručno usavršavanje zaposlenika, edukaciju, job shadowing i razmjenu dobre prakse. Ne treba zaboraviti ni na soft projekte. Završen je i prijelaz preko pruge u prigradskom naselju Šumarina. Ugovoren je projekt izgradnje skladišnih kapaciteta, vrijedan više od 12 milijuna kuna, a u konačnici će u poslovnoj zoni u Belom Manastiru biti izgrađeno skladište i pristupne prometnice.

Ivica Getto
Sportski park
Jedan od najzanimljivijih zasigurno je projekt Gradski sportski park, čija je vrijednost nešto viša od 32 milijuna kuna. Ugovoren je 3. srpnja 2020., a planiran završetak mu je 28. veljače 2023. No zbog svih okolnosti završetak će mu biti prolongiran. Provodi se na dvije lokacije, na gradskim bazenima i gradskom stadionu. “Radovi na lokaciji gradskih bazena završeni su 2020. godine. Na novouređenom bazenskom kompleksu nalazi se rekreacijski bazen, bazen s atrakcijama, dječji bazen i novoizgrađeni pomoćni objekti. U sklopu rekonstrukcije i izgradnje druge lokacije - gradski stadion, u tijeku je izgradnja središnje zgrade sportskog parka s tribinama”, kažu u gradskoj upravi. Nema sumnje da realizaciju tog projekta nestrpljivo čekaju brojni Belomanastirci.

Možda ste propustili...

POVIJESNO ISTRAŽIVANJE NASELJA

Općina Viljevo dobit će svoju monografiju

GRADSKO VIJEĆE ODLUČUJE O POREZIMA

Porez na dohodak neće se povećavati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana