Regija
UTJECAJ ENERGETSKE KRIZE NA LOKALNO

Rebalans za tople radijatore gradskih ustanova i klubova
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Gradonačelnik rebalans objasnio rastom računa za energente proračunskih korisnika, na poziv da ga podrži oporba suzdržana
ĐAKOVOProračun Grada Đakova za 2022. godinu prošao je svoj prvi rebalans, a kojim je sa 169 milijuna kuna smanjen za četiri milijuna kuna - na 165 milijuna kuna.Rebalans proračuna izglasan je na ovotjednoj, osmoj sjednici Gradskog vijeća većinom glasova - s njih deset za, a šest oporbenih vijećnika bilo je suzdržano iako je predlagatelj rebalansa, gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ), pozvao oporbene vijećnike da ga podrže jer da je neposredni povod za prvi rebalans, rekao je, nedodstatak sredstava za podmirenje troškova energenata za rad proračunskih korisnika, zbog globalne energetske krize, koja se znatno reflektira i na lokalnu razinu.

Poziv na konsenzus


Proračunski korisnici gradske su ustanove, ali i brojne udruge, odnosno sportski klubovi, na području grada, kojima su računi za grijanje - plin, električnu energiju - zbog energetske krize u međuvremenu višestruko porasli.

- Podržite rebalans proračuna jer ne možemo dopustiti da Dječji vrtić, naša djeca, kao i druge gradske ustanove nemaju tople prostorije, da klubovi stanu na šest mjeseci, da moraju zatvoriti vrata preko zime, ugasiti plin, struju - pozvao je Mandarić, pozdravivši Vladine mjere koje trebaju ublažiti cjenovni udar na energente i račune za njihovu potrošnju. Vijećničku raspravu otvorila je oporbena vijećnica Tina Blažević (Most) rekavši kako se za Đakovački list, "odnosno promidžbu HDZ-a", izdvaja više od 200.000 proračunskih kuna, a također oporbena, HNS-ova Ljiljana Pološki Jurjević, uz poruku da djeca, vrtić i drugi ne trebaju ostati hladnih radijatora, nastavila je kako se za rekreaciju sredstva znatno smanjuju. Marko Berberović (Mladi za Đakovo), također iz redova oporbe, pozdravlja Vladine mjere, i zanima ga što je s projektima izgradnje zgrada Centra za socijalnu skrb i Udruge Neven, što je s projektom sortirnice, kompostane, a Mario Plavčić, iz redova vladajućeg HDZ-a, također je pozvao sve vijećnike na konsenzus jer su računi za energente gradskih ustanova i klubova zbog globalne energetske krize višestruko povećani.

- U toj situaciji ne bi trebalo biti pitanje tko je pozicija, a tko oporba - poručio je Plavčić.

- Projekt Industrijske zone nitko i ne spominje, izgubili smo već svaku nadu da će se to ostvariti - kritika je oporbene Ivane Francem (Za boje našega grada) na prijedlog rebalansa proračuna, koja je postavila i pitanje prilaznih cesta zoni.

Izvanredan povod


- Žalosti me da se za govornicom postavljaju pitanja a da se ne barata pripremom. Nitko rebalansom proračuna neće ostati bez nečega, a realizacija će biti u skladu s njegovim punjenjem i dobrim namjerama - konkrentirao je istupe oporbe zamjenik gradonačelnika Antun Galić (HDZ), poručivši da je Đakovački list dobar, vrlo transparentan način oglašavanja, a Mandarić je dodao kako je Grad (i) na taj način odlučio komunicirati s građanima.

U stanci sjednice gradonačelnik je u izjavi novinarima za rebalans proračuna rekao kako on ove godine ima izvanredan povod, kao i kod drugih - globalnu krizu s energentima i divljanje njihovih cijena.

- Računi za struju korisnicima proračuna otišli su gore četiri puta, a plina i više - kaže Mandarić. Podsjeća na specifičan problem što potrošači iz javnog, nevladina sektora pripadaju u kategoriju nekućanstva, gdje su cijene otišle znatno gore.

- Znači, nisu to samo Grad i njegove ustanove nego i brojne udruge kojima je financiranje ili vrlo visok udio sufinanciranja naslonjen na gradski proračun, čime se znatno povećavaju iznosi za energente ne samo u Gradu nego i u sportu, koji čeka povećanje za 300.000 kuna - rekao je gradonačelnik.

Suzana Župan
Druga je opcija zatvoriti vrata u zimu
- Planiramo pomoći klubovima koji imaju sportske objekte u vlasništvu Grada, a imaju ih na korištenje i održavanje, plaćanje režija. Oni za to novca nemaju, pa mora uskočiti Grad, nema tko drugi. Druga je opcija da ti klubovi zatvore vrata i ne rade cijelu zimu, a to kao Grad nećemo dopustiti - poručuje Mandarić. Dodaje kako ovo nije konačni rebalans.

- Mi na kraju godine sve svodimo na razinu planiranih i realnih izvršenja, kada vidimo koji se projekti neće realno izvršiti, jer nije bilo raspisivanja javnih poziva, pa ga svodimo na nekih 100, 110 milijuna kuna - napominje gradonačelnik Marin Mandarić.

”Nije politiziranje”
- Moram izraziti negodovanje, nezadovoljstvo što oporbeni vijećnici nisu pozitivno regirali na moj i poziv vijećnika Marija Plavčića da svi podrže rebalans. To nije stvar politike, politiziranja - rekao je u izjavi novinarima gradonačelnik Mandarić u stanci sjednice GV-a.

Možda ste propustili...

SMANJIT ĆE POTROŠNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

LED rasvjeta kroz cijelu Gunju

ŽUPANIJA DODIJELILA 28 POTPORA

Za učenje folklora i tambure 15.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DESECI TISUĆA EURA U APOENIMA OD 10 I 20 €

Umjesto na medeni mjesec, u ukrupnjavanje svadbenog dara

2

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

3

RADOVI SE BLIŽE KRAJU

Asfaltirane staze i na novom dijelu groblja